Odprta Kuhinja

Zelo preprosto: šparglji s smetanovo omako

Odpri galerijo
A+   A-
Nam se kar zasvetijo oči, ko slišimo besedo šparglji. Tudi vam? Tokrat si jih bomo privoščili tako, da jih bomo prelili s preprosto smetanovo omako.



Šparglje lahko pripravimo na tisoč in en način, kot zelenjavno prilogo, predjed ali lažji samostojen obrok. V juhi ali prilogi, dušeni, pečeni, kuhani ali presni. Obožujemo jih! Najboljši so sveže nabrani, če jih kupujemo, pazimo, da stebla niso uvela ali olesenela, ampak čvrsta in sočna. Šparglje, ki imajo debela stebla, lahko olupimo, saj je koža lahko olesenela. Najbolje je to opraviti z dobrim, ostrim lupilnikom, z nožem bomo preveč zarezali v meso in bo odpada preveč. Mlade, sveže lahko dušimo, popečemo na žaru ali uživamo surove, manj sveže uporabimo za juho.

Sestavine (za 4 osebe)



  • 2 šopka špargljev (500 g)

  • 300 ml smetane za kuhanje

  • 100 g naribanega parmezana

  • 1 velika žlica sezamovih semen

  • 1 šopek drobnjaka

  • 1 limona

  • sol, oljčno olje


Priprava


1. Šparglje očistimo in po potrebi olupimo stebla, odrežemo oleseneli del. Narežemo na nekaj centimetrov velike kose, vršičke spravimo posebej.

2. V veliki ponvi segrejemo oljčno olje in vanjo stresemo narezane šparglje. Na majhnem ognju dušimo slabih deset minut, vmes večkrat premešamo in pazimo, da ne porjavijo.

3. Dodamo vršičke in dušimo še dve ali tri minute. Po želji pokapamo z limono in posujemo z limonovo lupinico.

4. V drugo kozico zlijemo smetano, zelo rahlo solimo in prevremo. Primešamo še parmezan in sezam.

5. Šparglje razporedimo na krožnike, prelijemo z vročo smetano in potresemo s sesekljanim drobnjakom. Dodatno pokapljamo z limonovim sokom.
Preverite še: Kako izbrati najboljše šparglje

Fotografija: joannatkaczuk/Getty Images
Datum Objave: 13.4.2021 ob 08:04

Več iz te teme:

brezmesne jediprilogešpargljismetanapriloga

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja