Odprta Kuhinja

Rioja: kjer se srečata strast do vina in okusi tradicije

Pokrajina Rioja je prva ponesla slavo izvrstnih španskih vin po svetu.  FOTO: Adobe Stock
Odpri galerijo
A+   A-
Španija je že dolgo med največjimi pridelovalkami grozdja in vina v Evropi, tamkajšnje vinske regije, razpotegnjene od severa do juga, so znane po vsem svetu.

Najbolj priljubljena je severna regija Rioja, okoli 200 kilometrov pod Bilbaom. Rioja je prva ponesla slavo izvrstnih španskih vin po svetu; dolga je 100 kilometrov in razdeljena v tri regije, ki se razlikujejo po klimi, in sicer celinski, atlantski in sredozemski. Imajo različno sestavo tal in vinograde na različnih nadmorskih višinah.

Najbolj znana je zahodna pokrajina Rioja Alta, kjer so vinogradi južno od reke Ebro. Podobna ji je severna, najmanjša pokrajina Rioja Alavesa, v kateri je največ znanih kleti zvenečih imen. Tukaj se vinogradi razprostirajo na nadmorski višini od 400 do 1200 metrov in so izpostavljeni hladnim vplivom Atlantika. Korenine vinske trte so prodrle globoko v apnenčasta tla, kar vinu visokega ekstrakta in bogatega okusa prispeva mineralnost. Na jugovzhodu je največja, najtoplejša in zaradi sredozemskega vpliva suha Rioja Oriental, ki daje velike količine kakovostnega grozdja. V prvih dveh regijah je kraljica rdeča sorta tempranillo, v tretji pa je dominantna garnacha; idealna je za cuvee, saj elegantnemu, svežemu in karakternemu tempranillu doda bolj robustno telo.

Na območju Rioje odlično uspevajo številne bele in rdeče sorte grozdja, tako da v tej pokrajini pridelujejo različna vina – peneča se, bela, roseje in seveda slavna rdeča. Zadnja lahko na trg pridejo kot mlada, sadna, z oznako joven. Rdeča vina, zorjena najmanj dve leti, imajo na etiketi oznako crianza, bogata rdeča iz najboljših letnikov in zorjena vsaj tri leta pa so reserva. Vino najvišje kakovosti in zorjeno vsaj pet let ima oznako gran reserva. Tako se stopnjujeta tudi kakovost in cena. Rdeče tempranillo je brez dvoma znano in čislano špansko vino. Grozdje dozori nekaj tednov pred drugimi rdečimi sortami, od tukaj tudi ime (temprano pomeni zgodnji), v Rioji je z njo zasajenih kar 75 odstotkov vinogradov. Grozdje je temne barve, kožica debela z veliko tanini. V vinogradih na višji nadmorski višini daje odlične rezultate, saj grozdje tam zaradi značilne razlike med dnevno in nočno temperaturo razvije zapeljivo svežino in sadnost.

Petinsedemdeset odstotkov vinogradov v Rioji je zasajenih s sorto tempranillo. FOTO: Adobe Stock
Petinsedemdeset odstotkov vinogradov v Rioji je zasajenih s sorto tempranillo. FOTO: Adobe Stock

Vrhunska vina vedno spremlja odlična kulinarika. Tako je tudi v Rioji, znani po enostavnih jedeh, a pripravljenih iz vrhunskih sestavin. Zelenjava je raznolika in izvrstne kakovosti. Zelo priljubljene so vse vrste paprik, še posebno male sladke rdeče piquillos, ki jih boste našli v številnih jedeh ali kot prilogo. Ker je temperatura na severu Španije precej nižja, je tam veliko »močnih« jedi, ki jih pripravljajo oz. jedo vse leto. Poleg izvrstnih različnih tapasov, pršuta, klobase chorizo so na tamkajšnjih mizah zastopane številne druge jedi, artičoke denimo jedo surove, vložene, pečene s pršutom ali kuhane v enolončnicah. Odlična je nasoljena polenovka v omaki iz paradižnika, čebule in paprike. Gosto juho iz ne popolnoma posušenega belega fižola pripravijo z zelenjavo, klobaso chorizo ali s svinjino in slanino. Piquillos popečejo na žaru kot prilogo ali polnijo s polenovko ali mletim mesom. Pečeni jagenjčki in odojki so nadvse priljubljeni, prav tako goveja lička v rdeči vinski omaki. Bogastvo ne tako oddaljenega Atlantskega oceana bo napolnilo mize z raki, različnimi ribami in školjkami, iz bogatih gozdov pridejo na krožnik gobe, divjačina, pogosti so polži, rečne ribe … Gurmanski raj za dobrojedce!

5 oros, Crianza 2018 iz Lidlove vinske ponudbe odlično spremlja najrazličnejše jedi. FOTO: Lovro Rozina
5 oros, Crianza 2018 iz Lidlove vinske ponudbe odlično spremlja najrazličnejše jedi. FOTO: Lovro Rozina

K vsemu se bo odlično podalo rdeče vino 5 oros, Crianza 2018, klet Isidro Milagro S.A., iz Rioje, ki ga lahko poiščete na Lidlovih policah. Gre za rdeče vino srednje globoke rubinaste barve, pridelano iz sort tempranillo, 80 %, garnacha, 15 %, in graciano, 5 %. Navdušilo vas bo z bogatimi aromami in okusom po temni češnji, zreli borovnici, črni murvi, jagodni marmeladi, rožiču, sladkih začimbah, rožmarinu, vanilji, čokoladi in črnem popru. Je vino polnega telesa, suho, toplo, z okusi temnega sadja, mehkih taninov, dolgega, harmoničnega in bogatega pookusa. V njem prepoznamo izvrsten sklad in harmonijo med sadnostjo, svežino, tanini in alkoholom.

Idealno je za uživanje ob številnih jedeh, ne samo ob znanih specialitetah španske kuhinje in njihovih pinchos barov, kot jim pravijo v Rioji. Spomnite se izvrstnih jedi – narezkov iz znanega jamona, pečenih zelenih papričic, salame chorizo, slanine, morskih prigrizkov iz hobotnice, lososa, polenovke, soljenih mandljev, artičok ali sočnih slanih oliv. To vino je idealno ob zorjenih sirih, kot so aromatični ovčji sir manchego, asiago ali starani cheddar. Odlično pa se bo obneslo tudi pri vseh mesnih enolončnicah, pečenih, bolj mastnih ribah, pri mesu, od hamburgerjev, pečenega piščanca in govedine do jagnjetine z žara ali iz pečice. Odlično bo tudi ob mesnih jedeh mehiške, maroške in indijske kuhinje.

Bogato vino 5 oros se odlično prileže govejim mesnim jedem. FOTO: Lidl Slovenija
Bogato vino 5 oros se odlično prileže govejim mesnim jedem. FOTO: Lidl Slovenija

Piše Mira Šemić, sommelierka, poznavalka vin in vinska akademikinja​

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!


Naročnik oglasne vsebine je Lidl Slovenija

Datum Objave: 16.9.2024 ob 08:09

Več iz te teme:

Lidl Slovenijavinakulinarikašpanska vina

Naročite se na e-novice:

Promo Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja