Odprta Kuhinja

Kuhajte z nami

Božanski krofi: recept in pravila, ki smo se jih naučili na naši kuharski delavnici (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Skupaj se učimo, povezujemo in družimo v sproščenem vzdušju. Ustvarjamo namreč v ambientu, ki je zelo domačen, uporabljamo pripomočke, ki jih imamo vsi doma, naučimo se trikov, ki popeljejo do vrhunskega rezultata in – ne boste verjeli – postanemo prijatelji. Kuharske delavnice resnično povežejo ljudi, ki se v vsakdanjem življenju verjetno ne bi nikoli srečali. Pri nas smo vsi ljubitelji kuhanja, ki delimo svoje izkušnje in male skrivnosti za svoje velike gurmanske podvige.

Vesele udeleženke tik pred začetkom delavnice z Jasmino Pirnar Krope (Foto: MD)
Vesele udeleženke tik pred začetkom delavnice z Jasmino Pirnar Krope (Foto: MD)

September: vlečeno testo in zavitki 

Štrudelj, kot mu radi rečemo po domače, v nas vedno vzbudi občutke domačnosti, topline in veselja, zato se spodobi, da se ga lotimo z doma pripravljenim vlečenim testom. In čeprav velja za »trotl« sladico, ki naj bi jo lahko pripravil prav vsak, ni tako. To so vedele že naše praprababice, ki so vlečeno testo zanj pripravljale skrbno in potrpežljivo. Da boste odslej kralji in kraljice te domače dobrote, pa najsi bo v sladki ali slani različici, ne oklevajte s prijavo.

Kaj se bomo učili:

  • osnove vlečenega testa;
  • tehnika dela;
  • triki in namigi;
  • nadevi;
  • priprava zavitka na sladko in slano.

Število udeležencev: 8

Prijave zbiramo TUKAJ.

Jabolčni štrudelj, kralj zavitkov (Foto: Sonja Ravbar)
Jabolčni štrudelj, kralj zavitkov (Foto: Sonja Ravbar)

Oktober: štruklji

Polžasto zavita klasika slovenske kuhinje, ki nam je naravnost v ponos, ko nam jo uspe ustvariti. Na sporedu bosta dva tipa testa: do potankosti se bomo naučili vlečenega, saj je to podlaga za najbolj priljubljeno različico štrukljev med nami. Lotili pa se bomo tudi ajdovih, ki so prava specialiteta. Razrešili bomo še vse težave, ki vas pri pripravi te jedi najbolj pestijo.

Takole smo okvirno zasnovali delavnico:

  • osnove priprave testa za štruklje (vlečeno ter ajdovo);
  • priprava štrukjev na več načinov (kuhani in pečeni);
  • tehnika dela;
  • nadevi;
  • triki in namigi.

Število udeležencev: 8

Prijave zbiramo TUKAJ.

Ajdovi štruklji (Foto: Špela Ankele)
Ajdovi štruklji (Foto: Špela Ankele)

Oktober: nadevan piščanec

Lotili se ga bomo pred martinovim, a znanje vam bo prišlo prav vsakič, ko boste na mizo želeli postaviti to slavnostno pečenko. Obljubimo, da boste obliznili vse prste.

Teh točk se bomo dotaknili:

  • priprava oz. oblikovanje mesa;
  • tehnika dela;
  • nadev;
  • peka pečenke;
  • razkosavanje oziroma rezanje;
  • triki in namigi.

Število udeležencev: 8

Prijave zbiramo TUKAJ.

Polnjen piščanec (Foto: Yaska)
Polnjen piščanec (Foto: Yaska)

Oktober in november: cimetove rolice

Tiste originalne, puhaste kot sapica, oblite s pregrešnim prelivom. Preprosta stvar, a pri nas boste izvedeli toliko skrivnosti o njeni pripravi, da boste to sladico ustvarjali še z večjim veseljem.

Takole bomo pekli:

  • osnove priprave puhastega kvašenega testa za rolice;
  • tehnika dela;
  • nadev;
  • preliv;
  • triki in namigi.

Število udeležencev: 10 do 12

Prijave zbiramo TUKAJ.

Cimetove rolice (Foto: Yaska)
Cimetove rolice (Foto: Yaska)

November in december: piškoti

Domov boste odnesli krožnik pisanih prazničnih piškotov in se že naslednji dan lotili peke. Naši piškoti namreč zasvojijo, zimski prazniki pa so tako še lepši in daljši.

Načili se bomo:

  • osnove priprave krhkega piškotnega testa;
  • priprava piškotov na več načinov;
  • tehnika dela;
  • dekoracija piškotov;
  • triki in namigi.

Število udeležencev: 8

Prijave zbiramo TUKAJ.

Božična peka (Foto: Sonja Ravbar)
Božična peka (Foto: Sonja Ravbar)

December: potica

Vabimo vas na kuharsko delavnico z našo priljubljeno avtorico in ustvarjalko čudovitih jedi, predvsem klasik, Jasmino Pirnar Krope – Yasko, na kateri boste za vedno premagali strah pred peko kraljice prazničnih omizij.

Jasmina nas bo po korakih naučila priprave kvašenega testa in izdala vse svoje trike ter namige o nadevu ter oblikovanju, da preprečimo tiste standardne napake, ki nam tako rade pokvarijo končni izdelek.

Za nadev je izbrala orehovega, povedala pa vam bo tudi, na kaj morate biti pozorni, ko se odločite denimo za pehtranovega ali katerega drugega.

Število udeležencev: 8

Prijave zbiramo TUKAJ.

Orehova potica nosi tezji nadev, zato prilagodimo testo: namesto celih jajc se bolje obnesejo samo rumenjaki.
Orehova potica nosi tezji nadev, zato prilagodimo testo: namesto celih jajc se bolje obnesejo samo rumenjaki.

 

Datum Objave: 29.8.2024 ob 09:08

Več iz te teme:

poticaštrukljivlečeno testokuharski tečaji v Ljubljani

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.