Krompirjev golaž, kot ga pripravi Urška Fartelj
Odpri galerijo
A+ A-
No, ravno vege ni. »Nekako malo žmaja po mesu pri nas doma skoraj mora biti tudi pri takih 'zelenjavnih' jedeh,« pravi Urška.
Krompirjev golaž
- krompir, veliko krompirja (7 res velikih ali 10 srednjih)
- 100 g pancete, 2 žlici zaseke s prekajenim mesom
- 2 čebuli, 2 stroka česna, 2–3 manjši korenčki
- zvrhana žlica paradižnikovega koncentrata
- 10 g mešanice začimb za golaž
- 2 žlički soli, 2 lovorjeva lista, 5 poprovih zrn
- žlica svinjske masti (ali oljčnega olja)
- voda (toliko, da je krompir pokrit)
Priprava
1. Čebulo in panceto drobno narežemo in dobro popražimo na zaseki s prekajenim mesom. Čebula naj ne porjavi, ampak postekleni in se razpusti. Lahko jo solimo, da bo hitreje.
2. Dodamo narezane korenčke, strt česen, mešanico začimb za golaž in paradižnikov koncentrat. Dobro premešamo in pražimo, dokler se sestavine ne povežejo.
3. Krompir narežemo na pol centimetra debele rezine. Zalijemo s toliko vode, da je pokrit. Solimo, dodamo lovorjeva lista, poper in kuhamo dobro uro, uro in pol, dokler krompir počasi ne začne razpadati. Tako bo golaž lepo gost. (Sama rada še par rezin krompirja pretlačim, da je res gosto.)
4. Po želji zraven krompirjevega golaža ponudimo kranjsko klobaso.
Namig: Ja, krompirjev golaž lahko pogrejemo.
Preberite še: Kako naredimo sirnico (VIDEO)
Fotografija: Urška Fartelj
Datum Objave: 23.1.2023 ob 07:01