Lečna juha s klobaso
Odpri galerijo
A+ A-
Ko pritisne mraz, nam zadiši krepkejša hrana.
Priprava: 15 minut; čas kuhanja 40–50 minut.
Sestavine
- 250 g zelene ali rjave leče
- 200 g oranžnega sladkega krompirja
- 2 krompirja, 2 čebuli, koleraba
- 2 lista lovorja, žlička suhega origana
- 1,5 l vode
- par kranjskih klobas
- pol pločevinke vloženega paradižnika
- sol, poper, čili po okusu
- malo maščobe za praženje
- žlica kisa
Priprava
1. Lečo oplaknemo na rešetu in stresemo v manjši lonec. Potem zalijemo s polovico vode, začinimo z lovorjem, soljo, poprom, zavremo, nato nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 20 minut.
2. Medtem vso zelenjavo narežemo na manjše koščke. Stresemo jo v večji jušni lonec, dodamo maščobo, pristavimo in na kratko popražimo.
3. Zdaj v lonec dodamo napol skuhano lečo z vodo vred, klobaso, origano, čili, prilijemo preostanek vode, zavremo, nato nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 20 minut.
4. Nazadnje primešamo paradižnikovo mezgo in morda še malo razredčimo. Klobaso vzamemo iz juhe, jo narežemo na manjše koščke in vrnemo v lonec. Po potrebi še dosolimo, popramo in juho okisamo. Ponudimo kot samostojno jed.
Namig: V trgovinah se dobijo paketi vnaprej kuhane leče, ki krasno skrajšajo čas kuhanja leče. S 40 na 10 minut je namreč precejšen dobitek. Recept si v tem primeru prilagodite.
Naredimo vnaprej: Enolončnico lahko skuhate vnaprej, brez težav. Bo še boljšega okusa.
Različica: Namesto kisa dodajte brizg vina. Ampak kislina je vsekakor zaželena.
Priporočamo: Jajčne lupine niso za v smeti. Preverite, zakaj!
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 19.12.2018 ob 06:12