Odprta Kuhinja

Marcipanovi medenjaki

Odpri galerijo
A+   A-
Komisija družine Grilc je izbrala ta recept: malo drugače, celo še bolj izdatno, a z nezgrešljivim okusom praznikov.



Za 35 medenjakov.

Sestavine


- 125 g medu
- 150 g sladkorja
- 2 jajci
- pol žličke jelenove soli
- žlička mletega cimeta
- 2 zvrhani žlički začimb za medenjake
- 100 g pirine ali pšenične mehke moke
- 250 g mletih mandljev
- 100 g mletih lešnikov
- lupinica 1 bio limone
- 150 g marcipana

Okras
- 250 g čokoladne glazure (temne ali bele)
- pisane čokoladne mrvice

Priprava


1. Pečico vključimo na 165 stopinj, pekač za piškote obložimo s peki papirjem.

2. Marcipan narežemo na kvadratke (približno 1,5 cm).

3. Jajci, med in sladkor penasto umešamo, nato dodamo cimet in začimbe za medenjake. Jelenovo sol pomešamo z žlico vode in jo vlijemo k jajčni kremi.

4. Moko, mlete mandlje in lešnike pomešamo in ročno vgnetemo v zmes.

5. Rahlo si navlažimo roke. Z žličko ali rokami zajamemo malo testa, ga v dlani sploščimo in na sredino damo marcipan. Oblikujemo kroglico, kot bi delali majhne marelične cmoke, in zlagamo na peki papir. Pustimo prostor med medenjaki, saj bodo narasli. Ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa, občasno si navlažimo dlani.

6. Pečemo 20 minut, nato medenjake pustimo nekaj časa na pekaču. Ko so skoraj ohlajeni, jih prestavimo v posodo za piškote in dobro zapremo za približno 2–3 ure, da postanejo mehki, nato se lotimo okraševanja.

7. Nad vodno kopeljo stopimo čokoladno glazuro. Vsak meden­jak posebej z vrhnje strani pomočimo v čokolado in po njej potresemo mrvice. Pustimo nekaj časa, da se čokolada strdi, nato shranimo v posodo za piškote.
Priporočamo: Kolač s suhim sadjem

Recept in fotografija: Mirjam Grilc
Datum Objave: 9.12.2018 ob 16:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: