Odprta Kuhinja

Pražena jetrca s slanino

Odpri galerijo
A+   A-
Če imate kaj gobic, jih dodajte.



Namakanje: vsaj ura; priprava: 5 minut; praženje: slabih 10 minut.

Sestavine


- 500–750 g telečjih ali govejih jeter, 100 g slanine
- sol, poper, majaron, približno skodelica mleka
- 1–2 zajemalki goveje juhe/osnove/belega vina
- 2 veliki čebuli, malo olja, žlica ali dve masla

Priprava


1. Jetra narežemo na manjše tanke kose. V posodici jih prelijemo z mlekom in vsaj uro pustimo v hladilniku.

2. Čebulo narežemo na dolge trakove ali rezine, slanino na rezine ali kocke.

3. Jetrca odcedimo in osušimo na papirnati brisači, kolikor se da.

4. V dobro ponev stresemo slanino in jo popečemo. Preložimo jo v skledo ali na večji krožnik.

5. V ponev damo malo olja, malo masla, previdno segrejemo, nato na maščobo stresemo čebulo. Pražimo jo približno 2 minuti, da se malce zmehča in nežno porjavi. Preložimo jo v skledo k slanini.

6. Zdaj ponev po potrebi še malo namastimo, ogenj povečamo in v segreto stresemo jetrca. Po minuti praženja na eni strani, jih obrnemo ali vsaj premešamo in pustimo, da se popražijo še na drugi.

7. V ponev vrnemo čebulo, slanino, dodamo majaron, premešamo, prilijemo zajemalko juhe. Krepko premešamo, prilijemo še drugo, malo počakamo, da nekaj vode izpari in se omaka zgosti, nato odstavimo.

8. Solimo, popramo in takoj ponudimo. Najbolje s kosom hrustljavega kruha in skledo endivije s krompirjem.
Opomba: Z namakanjem v mleku dobijo jetrca milejši, prefinjen okus. Vsaj uro naj se namakajo, lahko pa jih pustite tudi 24 ur.

Nasvet: Čas kuhanja oziroma praženja jetrc je odvisen od njihove debeline. Tanko narezane so gotove prej kot v minuti. Če bi radi zelo tanke, jetra pred rezanjem napol zamrznite. Zelo, zelo tanke dobite, če takšne narežete na strgalnik, kakor kumaro za solato.

Naredimo vnaprej: S pogrevanjem otrdijo, zato … le v skrajnem primeru. Vsekakor jih vnaprej namočite.

Priporočamo: Čokoladna torta z rdečim vinom

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 7.11.2018 ob 08:11

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: