Odprta Kuhinja

Solata s cvetačo, slanino in mandlji

A+   A-
Prijetno osvežilna in hranljiva.



Priprava: 15 minut

Sestavine


- lepa cvetača
- 2 stebli belušne zelene
- 50 g mesnate slanine ali pancete v kosu
- pest mandljev
- jabolčni kis
- peteršilj, sol, poper
- 2 žlici majoneze
- mandljevo ali oljčno olje blagega okusa

Priprava


1. Cvetačo očistimo in razdelimo na manjša socvetja. Stresemo jih v slan krop in kuhamo približno 10 minut, da se cvetača zmehča, a še ostane čvrsta.

2. Medtem slanino ali panceto narežemo na majhne kocke in v ponvi na hitro popečemo.

3. Mandlje grobo narežemo, zeleno pa narežemo na rezine.

4. V solatno skledo stresemo kuhano cvetačo in pustimo, da se ohladi. Dodamo slanino, mandlje, solimo, popramo in začinimo s kisom, oljem in vmešamo še majonezo.

5. Če imamo čas, solato pustimo v hladilniku kakšno uro, da se okusi okrepijo, sicer jo ponudimo takoj ob pečenih riževih polpetah (iz ostanka včerajšnjega kuhanega riža) – saj veste: riž, malo začimb in/ali dodatkov po izbiri, jajce ali dve, nato vse skupaj oblikujemo in spečemo v ponvi ali v pečici.
Naredimo vnaprej: Vsekakor, bo boljšega okusa.

Različica: Izpustite slanino, namesto mandljev vmešajte popražene pinjole.

Priporočamo: Jajčne lupine niso za v smeti. Preverite, zakaj!

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 19.12.2018 ob 06:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: