Odprta Kuhinja

Tako pripravljena sočna svinjina bo postala vaša stalnica

Odpri galerijo
A+   A-
Burger z utrganim prasetom je najina stalnica, h kateri se zatečeva, kadar želiva navdušiti večje število lačnih ust, hkrati pa se nama ne da preveč mencati za šporgetom.



Za to sočno meso je potrebno le malo dela in veliko čakanja – med počasno kuho se namreč svinjska vratovina prelevi v ekstremno nežno meso, ki razpade že ob malce gršem pogledu. Dobre bombetke, klasična BBQ-omaka in solata coleslaw z jabolki v družbi natrganega mesa brbončicam organizirajo pravo parado okusa.

Domača BBQ omaka vse skupaj še izboljša.
Domača BBQ omaka vse skupaj še izboljša.

Sestavine


Svinjina

  • 1200 g svinjske vratovine

  • 200 ml temnega piva

  • začimbna mešanica

  • 2 žlički dimljene paprike

  • žlička rjavega sladkorja

  • žlička soli

  • žlička česna v prahu

  • žlička čebule v prahu

  • pol žličke popra


BBQ-omaka

  • 200 g kečapa

  • 120 ml temnega piva

  • 4 žlice worcestrske omake

  • 3 žlice jabolčnega kisa

  • 50 g rjavega sladkorja

  • žlica čebule v prahu


Jabolčna solata

  • 1/8 glave rdečega zelja

  • 2 jabolki granny smith

  • 2 korenčka


Solatni preliv

  • 3 žlice majoneze

  • 2 žlici jabolčnega kisa

  • žlica polnozrnate gorčice

  • pol žličke soli

  • ščepec popra


Burger

  • 6 bombetk s sezamom


Priprava


1. Natrgana svinjina: pečico nastavimo na 160 stopinj. V manjši posodici zmešamo vse sestavine za začimbno mešanico.

2. Kos vratovine narežemo na dva ali tri dele, odvisno od velikosti. Pazimo, da režemo pravokotno na mišično tkivo.

3. Razkosano meso z vseh strani dobro natremo z začimbno mešanico.

4. Pograbimo litoželezno posodo, v kateri bomo kuhali meso, in jo postavimo na srednje močan ogenj. Posoda mora biti dovolj velika, da so vsi kosi udobno nameščeni.

5. V posodo nalijemo za dve žlici olja in vanjo postavimo meso. Na vsaki izmed štirih strani ga pečemo kako minuto, da dobi lepo skorjico. V posodo nalijemo temno pivo, jo pokrijemo s pokrovko in postavimo v pečico.

6. Pri 160 stopinjah se bo meso počasi mehčalo 4–5 ur. Na vsako uro ga obrnemo.

7. Meso je kuhano, ko ga s kuhalnico zlahka razdremo.

8. Pograbimo dvoje vilice in meso še vroče na grobo natrgamo – ne smemo ga povsem razcufati na posamezne laske. Po želji lahko vezivna in mastna tkiva zavržemo.

9. BBQ-omaka: vse naštete sestavine namečemo, zlijemo ali stresemo v kozico in jih dobro premešamo z metlico.

10. Omako kuhamo na zmernem ognju, dokler se ne zgosti – obnašati se mora podobno kot kečap.

11. Jabolčna solata: rdeče zelje na tanko narežemo ali kar nastrgamo z lupilcem za krompir.

12. Jabolki narežemo na tanke lističe, ki jih nato narežemo na palčke.

13. Korenčka olupimo in narežemo na tanke palčke, lahko pa ju tudi prepro­sto na grobo naribamo.

14. Solatni preliv: vse naštete sestavine zmešamo v gladko zmes, ki jo postopoma primešamo k solati.

15. Postrežba: bombetko prerežemo tako, da je spodnji del debel 1 cm. Obe polovici položimo v ponev z odrezano stranjo navzdol in ju na visoki vročini na hitro popečemo. Na spodnjo rezino bombetke naložimo 2 žlici solate.

16. Vročo natrgano vratovino zmešamo z nekaj žlicami BBQ-omake in naložimo na vrh solate. Plast mesa mora biti vsaj tako debela kot plast solate.

17. Po mesu zlijemo še malo BBQ-omake in na vrh poveznemo še drugi del bombetke.

Tako, burger je nared za požret’! Zraven se odlično priležeta dobra družba in hladno pivo.
ni podpisa
ni podpisa

Priporočamo še: Ljubke mini nizozemske palačinke, ki jih boste oboževali

Fotografija: Sonja Ravbar
Datum Objave: 29.2.2020 ob 08:02

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: