En servis, tri praznične mize: dekadenca (1. del)

Za svečan pridih na mizi ne potrebujemo dragocenega servisa; tudi običajni bel porcelan lahko z malce domišljije in ročnih spretnosti postane prav dekadenten.

Prednovoletni tedni so tradicionalno namenjeni druženju z najbližjimi ob obloženi mizi, ki jo za takšno priložnost velja posebno lepo okrasiti. V predprazničnem času prekomernega nakupovanja je okraševanje z elementi, ki jih najdemo doma, prava vrlina. To vam bomo dokazali v treh prispevkih, ki prikazujejo, kako je mogoče v preprosti jedilnici z enim servisom in uporabo preprostih dekoracijskih tehnik ustvariti tri povsem različne praznične atmosfere. Današnja novoletna jedilna miza je zasnovana v dekadentnem slogu zlatih poudarkov in vzorcem s črnimi in belimi črtami.

Bel servis in prt s poudarjenim vzorcem

V času, ko si želimo nekoliko dramatičnosti, je servis krožnikov bele barve in izčiščene oblike na prvi pogled res dolgočasen. Pri snovanju pogrinjka pa velja imeti v mislih dejstvo, da je lahko enostavnost servisa tudi velika prednost, saj ga pravzaprav lahko z vsem kombiniramo. Za posebno močan učinek izberimo prt s poudarjenim vzorcem; črno-bele črte veljajo za klasiko in se lepo podajo h kovinskim detajlom.

Okrasitev lestenca

Pri dekoraciji jedilnice se velikokrat osredotočimo samo na mizo. Rutino lahko razbijemo s praznično okrasitvijo lestenca, kar pogled potegne k višku ter lahko nadomesti mogočen osrednji aranžma na mizi. Pri okraševanju lestenca si lahko dovolimo uporabo različnih materialov. Paziti moramo le, da se gorljivi materiali ne dotikajo žarnice, ker bi to lahko povzročilo požar. Tanki svetleči trakovi so cenovno ugodni in zelo enostavni za uporabo, končni učinek pa je zaradi odbleska svetlobe izredno bogat.

Zlati dodatki

Zlata barva je trenutno zelo modna in nujen del vsakega pogrinjka, vrednega objave na instagramu. Zelo priljubljena je v obliki zlatega pribora, ki pa je lahko precej drag. Običajen srebrn pribor je v slavnostnega zlatega mogoče enostavno spremeniti s pomočjo zlatega samolepilnega traku, ki ga natančno ovijemo okoli ročaja. Gostje bodo brez dvoma navdušeni nad slavnostnim pridihom, po uporabi pa trak preprosto odstranimo. Zlata barva se pojavi tudi v obliki obročev za serviete, ki jih lahko izdelamo sami iz izpraznjenih tub od majoneze.

Sveče v kozarcih

Zelo pomemben gradnik prazničnega ambienta je tudi svetloba. Namesto močne osvetlitve je dobrodošla topla, zamolkla svetloba; še posebno soj sveč. Namesto dragih sveč iz praznične ponudbe lahko kupimo cenene gospodinjske in čajne sveče ter jim svečan pridih dodamo s pomočjo kovinskega samolepilnega traku. Čajne svečke postavimo v različne starinske kozarce in s tem v prostor vnesemo nekoliko nostalgije.

Zelenje za vzdušje

Na decembrski mizi ne sme manjkati zelenje. Namesto smrečja, ki se ob sušenju rado usuje, raje uporabimo bodiko in belo omelo. Obe veljata za rastlini, ki ob novoletnem času v domu pričarata praznično vzdušje, odganjata slabo energijo ter simbolizirata mir. Namesto v vazo, kjer lahko zaradi višine ovirajo poglede, veje elegantno razporedimo po mizi ter jih posujemo s svetlečimi snežinkami.

Fotografije: Sonja Ravbar

Preberite še: Skrivnost, da bo pribor izgledal kot nov

Nina Štajner

V svojih sanjah kuham v prostorni kuhinji, ki ima samočistilne sposobnosti ter se po uporabi sama pospravi. S panoramsko stekleno steno se odpira na bujno zaraščen tropski vrt, elementi pa so kombinacija vintage in minimalističnega sloga z elegantnimi medeninastimi detajli ter marmornatim pultom.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana