Prej in potem: Kalifornijska kuhinja

Ta kuhinja je bila morda že na prvi pogled povsem sprejemljiva, po prenovi pa je zaradi popolnega prepletanja industrijskega in klasičnega sloga zračna, vabljiva in uporabna.

Ameriški arhitekt srbskih korenin Sam Gnatovich, ki je kariero začel v slovenskem biroju Sadar+Vuga, je po vrnitvi v ZDA s kolegico Alexi Rennalls odprl svoje podjetje za prenovo nepremičnin Simo Design. Eden od njihovih prvih projektov je stanovanje, ki vam ga predstavljamo.

Prostor kot tak in umestitev kuhinjskih elementov nista slaba, lastniku pa niso bile všeč originalne cenene omarice ter dolge police, ki so dajale kuhinji občutek neurejenosti. Temna barva omaric je preveč izstopala, celota pa je delovala nekoherentno in študentsko. Lastnik si je želel urejenega prostora z industrijskim pridihom, arhitekta pa sta njegove želje povezala v svetlo kuhinjo, ki je nekoliko nežnejša in bolj vabljiva od klasičnega industrijskega sloga.

Glavno vlogo v kuhinji igra velik kuhinjski otok iz masivnega lesa ameriškega oreha, ki stoji na kolesih s kovinskim okovjem. Belina omaric in kuhinjskega ozadja poskrbi, da otok še posebej izstopa, njegova površina pa je zaradi zaščite z lakom zelo trpežna.

Prostor je bil že pred prenovo lep, kuhinja pa je delovala neurejeno in ceneno. Foto: David Gilbert za Simo Design

Kuhinjske omarice so bele barve, ponašajo pa se z nekoliko starinskimi linijami in poudarjenimi kovinskimi ročaji ter tečaji. V kuhinji so v spomin na prejšnjo podobo pustili tudi nekaj odprtih polic, ki pa so zdaj manjše in delujejo bolj urejeno. Bela tehnika je kovinska, kar poskrbi za industrijski pridih, temen pult pa ustvari lep kontrast.

Poudarjeno okovje na omaricah, temna armatura in kovinska bela tehnika prostoru dodajo industrijski pridih. Foto: David Gilbert za Simo Design

Za industrijski slog so zelo značilne tudi tako imenovane keramične ploščice ‘s podzemne železnice’, ki pa sta jih arhitekta postavila v nepričakovano razgiban vzorec. Temne fuge se ujemajo s kuhinjskim pultom in poudarijo vzorec polaganja keramike.

Keramika preproste oblike zaradi zanimivega načina polaganja zaživi v bolj ekskluzivni luči. Foto: David Gilbert za Simo Design

Preostalo pohištvo in dodatki v kuhinji dopolnjujejo preprosto industrijsko zgodbo. Beli barski stoli zaradi lesenih površin, ki jih obkrožajo, vizualno izstopajo, preprosti beli svetilki pa dopolnita njeno svežo naravo. Industrijsko naravo prostora nakažeta kuhinjska pipa in karnisa, obe izdelani iz temne kovine.

Beli stoli lepo izstopajo iz lesenega ozadja. Foto: David Gilbert za Simo Design

Preberite še: Na kaj vse ne smete pozabiti med urejanjem letne kuhinje.

Nina Štajner

V svojih sanjah kuham v prostorni kuhinji, ki ima samočistilne sposobnosti ter se po uporabi sama pospravi. S panoramsko stekleno steno se odpira na bujno zaraščen tropski vrt, elementi pa so kombinacija vintage in minimalističnega sloga z elegantnimi medeninastimi detajli ter marmornatim pultom.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana