Odprta Kuhinja

Adventne stojnice v Salzburgu (in cene)

Adventne stojnice Salzburga
Odpri galerijo
A+   A-
Salzburški adventni sejem se uvršča med najstarejše v Evropi, saj segajo njegove korenine v 15. stoletje. Tudi letos Christkindlmarkt objema dva trga, ki se razprostirata v senci katedrale.

Tu bo vse do konca leta stalo blizu sto lesenih hišk, v katerih poleg domačih izdelkov iz lesa, stekla in volne najdemo še raznoliko – in hkrati malce nevsakdanjo – ponudbo hrane. Predstavljamo pet okusov, ki so se nam med obhodom adventnih stojnic v Salzburgu najbolj vtisnili v spomin!

Kislo zelje

Ko smo naredili prvi krog mimo stojnic, smo opazili, da domačini jedo predvsem nekaj, kar je videti kot langaš, prekrit s kislim zeljem. Pa smo sploščeni ocvrtek, nekakšen slan krof, s česnovim premazom in kislim zeljem (v originalu: Knoblauch­krapfen mit Sauerkraut), naročili še mi. Malo nerod­no je bilo z miniaturnimi lesenimi vilicami trgati za grižljaj velike zalogajčke, ampak jed nas je prav prijetno nasitila. Cena: 4,5 evra.

Domačini so nam dan pozneje povedali, da so ocvrtki s kislim zeljem sicer res priljubljeni, a če želimo okusiti tisto, kar je prava uspešnica adventnih stojnic v Salzburgu, moramo naročiti Haunsberger. Torej: prerezano kajzerico, ki jo pogrejejo na žaru, nato pa sestavijo kot burger. Najprej sta tu gorčični premaz in pečena čebula, nato polpet, v katerem prevladuje svinjsko meso, čez gre kislo zelje in karijev prah. Takšen sendvič stane pet evrov.

Hrana: Knoblauchkrapfen in kislo zelje
Hrana: Knoblauchkrapfen in kislo zelje

Krompir in preste

Če vam ni do dobrot iz kislega zelja – ki, mimogrede, ni tako zelo kislo –, domačini priporočajo krompir v oblicah. Krompir torej skuhajo v olupku, nato ga prerežejo in dopolnijo z različnimi dodatki.

In še nekaj najdemo na stojnicah: preste. Narejene so iz kvašenega testa in prav gromozanske. Okusov je več, od slanih do sladkih, saj dišijo po pici, čebuli in slanini, so tudi s sirom, oljkami, celo jabolčne in čokoladne smo našli.

Cena: nekaj manj kot pet evrov.

Preste vseh okusov na salzburškem adventnem sejmu
Preste vseh okusov na salzburškem adventnem sejmu

Samo v Salzburgu: Mozartov cmok

V rojstnem mestu Wolfganga Amadeusa Mozarta njegovo podobo srečamo marsikje: po njem so imenovani trgi in avtobusna postaja, hotel in restavracije, njegov obraz krasi znamenite čokoladne kroglice kot tudi majice, torbice, skodelice in parfume. Celo gumijaste račke, ki jih prodajajo v trgovinicah s spominki, imajo k sebi prislonjene majceno violino in na glavo poveznjeno elegantno belo lasuljo. Zato ne preseneča, da je na adventnem sejmu tudi nekaj jedi, poimenovanih po znamenitem avstrijskem skladatelju. Mi smo poskusili Mozartov cmok (torej: Mozartknödel). Bil je fin in nič lepljiv. V sredini je skrival čokoladni nadev, posut je bil z maslenimi drobtinicami, zraven so postregli svilnato marcipanovo omako.

Za zelo nasitno porcijo, v kateri sta dva cmočka, smo odšteli 6,90 evra.

Mozartov cmok
Mozartov cmok

Obvezen postanek: stojnice z lectom

»Hasi. Bärchen. Kleine Maus,« so le nekateri od napisov, ki krasijo lectova srca in nagovarjajo obdarovanca z zajčkom, medvedkom in miško. Če se vam takšne pomanjševalnice zdijo presladke, lahko pri prodajalcih lectovih src najdete tudi nadvse priročno in ravno prav sladko pecivo v obliki kock s čokoladnim prelivom, v katerega so primešane lectove začimbe.

Cene lectovih srčkov se začnejo pri nekaj evrih in nato potujejo navzgor.

Lectova srca
Lectova srca

Pijača: kuhano vino ali punč

Čeprav je na adventnih stojnicah malo morje (brez)alkoholnih pijač, med katerimi sta tudi kuhan mošt in vroče pivo, pa v kozarcih prevladujeta dva napitka: kuhano vino in punč. Po toplo pijačo so nas domačini z osrednjega sejemskega prizorišča preusmerili na bližnji Alter Markt, kjer je nekaj manjših stojnic. Za te skrbijo humanitarne organizacije, ki izkupiček od prodaje pijač namenijo za pomoč tako in drugače prikrajšanim. Ker so dobrodelne stojnice tu že vsakoletna tradicija, k njim na pijačo radi zavijejo predvsem domačini.

Še cena za kozarček kuhanega vina ali punča: 4,5 evra.

Punč
Punč

Priporočamo tudi: Pisana potica po receptu iz stare kuharske knjige (VIDEO)

Datum Objave: 16.12.2023 ob 09:12

Več iz te teme:

stojniceadvent v Salzburgupraznični deceber

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.