17 zakonitosti peke piškotov, ki jih morate poznati

Rešimo nekaj dilem, še preden se lotite maratonske decembrske peke.

1. Testo se lepše oblikuje, valja in med peko v piškotih ne nastajajo luknje, če uporabimo sladkor v prahu. Najbolje ga je mleti v mlinčku za kavo sproti, saj se hitro sprime v velike kepe. Takega moramo pred uporabo še enkrat zmleti ali vsaj presejati. Nekateri kupljeni primerki imajo dodan poseben aditiv proti sprijemanju.

Priporočamo še: Popolni cantuccini Nigelle Lawson

2. Za kakavove piškote v testo dodamo žlico kakava, maslo pa lahko povsod po želji zamenjamo z margarino.

3. Orehe pred mletjem pregledamo in odstranimo ostanke lupin.

4. Pecilni prašek presejemo v moko, saj se mora enakomerno razporediti po celotnem testu.

Priporočamo še: Lešnikovi piškoti s kakavom

5. Uporabimo lupino limone ali pomaranče, ki ni bila škropljena, drugače sadež temeljito (!) umijemo pod vročo vodo in obrišemo.

6. Testo za krhke piškote mora pred oblikovanjem počivati v hladilniku vsaj pol ure, še bolje dve uri, lahko pa ga pustimo v hladilniku do dva dni. Če nimamo toliko časa, ga za nekaj minut postavimo v zamrzovalnik. Pred počitkom ga ovijemo v folijo (za živila, aluminijasto) ali v gospodinjsko vrečko.

7. Pri valjanju testa delovno površino potresemo z zgolj malo moke, drugače testo postane drobljivo in se teže oblikuje.

8. Če se testo med delom preveč ogreje, se začne lepiti na delovni pult in valjar. Da se temu izognemo, polovico testa med valjanjem in izrezovanjem piškotov pustimo v hladilniku, da ostane hladno.

9. Modelčke pred izrezovanjem novega piškota tu pa tam pomočimo v moko, da se testo ne prime nanje. Prikupnejši so majhni piškoti.

10. Piškoti, ki jih iz testa izrežemo po prvem valjanju, so najboljši. Izrezujemo tako, da nastaja čim manj ostankov, ki jih sicer znova pregnetemo in uporabimo.

11. Testo vedno polagamo na hladen pekač, ki ga – najbolje – obložimo s papirjem za peko.

12. Krhke tanke piškote pečemo pri 180–200 ° C. Peko skrbno spremljamo, zlasti proti koncu, saj je čas peke v različnih pečicah lahko krajši ali daljši od predpisanega v receptu. Odvisen je tudi od debeline testa izrezanega piškota – kot dih tanki so pečeni že v šestih minutah.

13. Piškote z marmeladnim nadevom vedno sestavljamo pravkar pečene, še tople. Tako se lepo spojijo, ker morebit­ne ukrivljenosti še lahko popravimo z rahlim pritiskom s prsti, ne da bi piškot zlomili. Med delom si pred stikom s pečenimi piškoti vedno umijemo roke.

14. Kadar pečemo pecivo v manjšem pekaču na papirju za peko, odvečni papir odtrgamo, drugače prekriva pecivo, ki se na tistem delu slabše (s)peče.

15. Če pečemo z otroki ali za njih, se pred peko »oborožimo« z raznimi okraski (mrvicami, bonbončki, perlicami), oreščki (lističi, ostružki, mletimi oreščki) in čokoladnim oblivom (temnim in belim), kar bomo s pridom uporabili pri okraševanju. Obliv stopimo nad kopeljo, naložimo v gospodinjsko vrečko za zamrzovanje (brez motečega spod­njega roba, najbolj primerne so najbolj enostavne, klasične), ji odrežemo vogalček in obliv v vijugah, črtah stiskamo na piškote. Še topel obliv potresemo z izbranimi okraski.

16. Preprostejša okrasitev pa je ta, da pred peko piškote premažemo z beljakom in potresemo z mandljevimi lističi ali kristalnim sladkorjem. Preprost okras je tudi limonov sladkorni obliv (drobno mlet sladkor v prahu in limonov sok). Za barvitost po kapljicah primešamo živilsko barvo.

17. Krhke piškote shranjujemo v pločevinastih škatlah. Za krajši čas (nekaj dni) jih lahko pomešamo med seboj, za dlje pa je bolje, če posamezne vrste shranimo ločeno od drugih. Bogato okrašene piškote shranimo tako, da položimo med plasti liste povoščenega papirja.

Priporočamo še: Piškoti za božično čajanko

Fotografija: Thinkstock

 

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed