Semena v kuhinji

Temperature, ki spremljajo sončne dni, so precej visoke, a kljub temu ne zavedejo ne koledarja ne narave. Tako so nekatere zeliščne rože svoj življenjski ciklus že končale in poleg drugih opravil je zdaj na vrsti pobiranje semen.

Na vrtu se kljub jeseni, ki že trka na vrata, še vedno ujame romantičen pogled na bujno baziliko, šetraj, ananasov žajbelj, kapucinko, ognjič, saj so to zeliščne rože, ki so v polnem razcvetu ravno v času, ko poletje jemlje slovo in nas že pozdravlja v barve odeta jesen. Pa vendar je med njimi toliko teh, ki čakajo le še name, da pravočasno, v suhem in lepem vremenu, poberem semena. Koper, kumina, janež, dišeči koromač, tobak, pegasti badelj, črna kumina, žafranika … Vsako zelišče ima svojevrstno seme, ki se razlikuje po barvi, velikosti, okusu.

Kako pridemo do semen rastlin

Do semen najlažje pridemo tako, da odrežemo vrhnji del stebla s kobulom ali cvetnim koškom ter ga po potrebi dosušimo. Pri zeliščnih rožah, kot sta janež ali kumina, so semena v kobulu, zato je najbolje, da jih obesimo navpično in bo večina semen popadala na papirnato podlago brez naše pomoči. Do tistih, ki so shranjena v cvetnih koških, kot je pri žafraniki ali črni kumini, pa ne pridemo, dokler koška ne odpremo.

Čiščenje semen

Nato pride na vrsto čiščenje in odstranjevanje poškodovanih semen ter odvečnih rastlinskih delcev, kot so na primer dlačice. To lahko opravimo tudi tako, da semena stresemo na gosto sito ali cedilo ter rahlo stresamo in pihamo, da odvečno odleti. Ko so semena pripravljena, jih shranimo v papirnati vrečki, ki jo dobro zapremo ter označimo z imenom in datumom.

Učinki

Ker pa so nekatera semena odličnega okusa in tudi zdravilna (janež, koper, komarček, kumina), jih imejmo pri roki v kuhinji. Z njimi lahko obogatimo enolončnice, solate, priloge, meso, ribe ali pripravimo dober čaj. Naj vas na hitro spomnim, da v nobeni zeliščni čajni mešanici proti vetrovom ne sme manjkati kumine in z enakim namenom jo dodajmo k jedem, ki so težko prebavljive. Komarček, pripravljen v čaju, kuhan na mleku ali pripravljen v sirupu, je domač lek proti kašlju. Ko pa ga dodamo jedem, dobijo te pridih eksotičnega okusa. Posebno okusen in neprimerljiv z drugimi je koper, pri katerem vse od zelenja do semen spodbuja prebavo, v jedeh pa deluje osvežilno.

Okusnih semen je veliko, le spoznati jih morate. Verjamem, da boste sčasoma sestavili svojo začimbno mešanico, ki je, primerno pakirana, lahko tudi darilo z vrta.

Priporočamo: Janežev šmorn

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana