Kolač iz bučk z limonovim prelivom
A+ A-
Aromatična zelenjavna slaščica.
Priprava: 20 minut; čas peke: 45 minut.
Sestavine
- 3 jajca
- 225 g sladkorja
- 1 dl oljčnega olja
- 1,5 dl tekočega naravnega jogurta
- vrečka vaniljevega sladkorja
- 280 g moke
- po čajno žličko pecilnega praška in nastrganega suhega ingverja po pol žličke sode bikarbone, soli in muškatnega oreščka
- 2 žlički mletega cimeta
- 300 g naribanih bučk
- 150 g mletih orehov ali mandljev
- limonov preliv
- sok 1 limone
- 2 žlici kristalnega sladkorja
- 100–120 g sladkorja v prahu
Priprava
1. Pečico segrejemo na 170–180 stopinj. Model namastimo in pomokamo.
2. Mladim bučkam odrežemo konce in jih grobo naribamo v skledo. Prihranimo.
3. V drugi posodi gladko zmešamo jajca, sladkor, olje, jogurt in vaniljo. Na zmes presejemo moko, pecilni prašek, sodo, sol in dišave.
4. Narahlo premešamo, dodamo še naribane bučke in zmlete orehe. Zmes naložimo v model, pogladimo in porinemo v segreto pečico za 45 minut.
5. Preverimo z zobotrebcem. Pečen kolač vzamemo iz pečice in pustimo 10 minut hladiti v modelu. Medtem v posodici gladko zmešamo limonov sok s sladkorjem.
6. Pecivo previdno vzamemo iz modela, prestavimo na mrežico nad krožnikom in takoj premažemo oz. prelijemo z limonovim oblivom. Pustimo, da se ohladi.
7. Ponudimo kot posladek po zelenjavni enolončnici s proseno kašo.
Naredimo vnaprej: Najboljši je hladen kolač. Zato ga naredimo dovolj prej pred postrežbo.
Poizkusite še: Krompir s klobaso iz pečice
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 7.7.2018 ob 23:07