Čokoladni semifreddo s češnjevim prelivom

Zmrzlina, s katero je kar dobro češnje zobati.

V s soncem bolj obdarjenih obdobjih leta nam je še najbolj pri srcu dober sladoled. Namesto da na mizo vržemo banjo kupljenega, raje užgimo odlično bližnjico, ki je za vse prste polizat – čokoladni semifreddo je zamrznjen puhast mousse, kot nalašč za vroč preliv iz češenj.

Po teksturi in okusu je gelato sladoled – pripravljen je iz mleka in smetane, zaradi večje vsebnosti vode v obliki ledu pa je tudi bolj čvrst. Že iz imena je mogoče razbrati, da je semifreddo napol zamrznjena sladica s teksturo zamrznjenega moussa. Zaradi žametne in puhaste teksture ga ne moremo uporabiti kot sladoled, temveč gre za desert na žlico. Poleg tega se drugače pripravi. Pri njem uporabimo stepeno smetano, vlijemo ga v model in zamrznemo, gelato pa moramo med zamrzovanjem mešati.

Za pripravo potrebujemo še model za kolače mer 25 x 7 x 8 cm.

Čokoladni semifreddo

  • 200 g temne čokolade z vsaj 70 % kakava
  • 180 g sladkorja
  • 4 jajca
  • 450 ml sladke smetane

Preliv

  • 500 g izkoščičenih češenj
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • sok 1/2 limone
  • žlica škroba
  • šilce češnjevega likerja

Priprava

1. Smetano stepemo z električnim mešalnikom.

2. Pripravimo parno kopel: v lonec natočimo za nekaj prstov vode, nanj pa postavimo kovinsko ali stekleno skledo. Lonec pristavimo nad ogenj, da voda zavre.

3. V skledo nalomimo čokolado in jo nad parno kopeljo med mešanjem raztopimo.

4. Čokolado odstavimo, na lonec z vodo pa postavimo drugo, večjo skledo. Vanjo ubijemo jajca in stresemo sladkor.

5. Nad parno kopeljo jajca stepamo z električnim mešalnikom 5 minut, da dobimo svetlo in penasto kremo.
Skledo odstavimo in vanjo s spatulo primešamo čokolado.

6. Na koncu v kremo s spatulo dodamo še stepeno smetano.

7. Model naoljimo in ga po notranji strani tesno obdamo s prozorno folijo za živila. Na obeh daljših stranicah naj sega nekaj centimetrov iz pekača.

8. V model do roba vlijemo kremo, nato folijo na vrhu z obeh strani prepognemo, da pokrijemo kremo. Kremo postavimo v zamrzovalnik čez noč.

9. Preliv: izkoščičene češnje stresemo v kozico ter jih zasujemo s sladkorjem in poškropimo z limonovim sokom. Kozico pri­stavimo na ogenj in kuhamo, da se češnje zmehčajo.

10. V kozarcu zmešamo žlico škroba in 3 žlice hladne vode. To mešanico zlijemo v češnjevo osnovo in kuhamo, da se zgosti. Vmes mešamo.

11. Postrežba: model s semifredom pustimo nekaj minut na sobni temperaturi, nato ga zvrnemo iz pekača. Narežemo ga na 1–2 cm debele rezine.

12. Rezine prelijemo z vročimi češnjami.

Sladek tek!

Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed