Odprta Kuhinja

Danes za kosilo: Skutna pita s češnjevimi paradižniki

Odpri galerijo
A+   A-
Topla ali hladna je za prste obliznit.



Priprava: 20 minut; čas peke: 20 minut.

Sestavine


Testo
- 300 g moke, 100 g razmehčanega masla
- 2 žlici kisle smetane, pol žličke soli, 2 jajci
Nadev
- 300 g pasirane skute, jajce
- 10 listov sveže bazilike, pol žličke soli
- približno 40 majhnih češnjevih paradižnikov

Priprava


1. Iz moke, masla, pol žličke soli, 2 jajc in kisle smetane hitro zgnetemo testo in ga pustimo počivati vsaj 15 minut.

2. Model za pite namastimo z maslom in pomokamo. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

3. Testo razvaljamo v malo večji krog, kakor je velik model, in ga preložimo nanj. S prsti ga potisnemo ob dno in obod, nato pa z valjarjem odrežemo, kar visi čez rob.

4. Testo večkrat prebodemo z vilicami, nato postavimo v ogreto pečico za 7 minut, da se slepo speče.

5. Medtem v posodi hitro zmešamo skuto s pol žličke soli. Dodamo še na drobno narezane liste bazilike in umijemo češnjevce.

6. Vroč model s slepo pečenim testom previdno vzamemo iz pečice, nanj hitro naložimo skutni nadev in češnjeve paradižnike. Vrnemo v pečico za 10–15 minut, da se skutni nadev učvrsti.

7. Jed ponudimo toplo ali hladno, s skledo solate iz stročjega fižola.

Opomba: Testo je lažja, poenostavljena in nekoliko čvrstejša različica krhkega testa. Lahko ga nadomestimo z listnatim, ki ga ni treba slepo peči. Razvaljano sveže listnato testo je sploh zelo uporabno.


Namig: Prihranjen kos pite shranite v hladilniku za malico naslednji dan. Pita je okusna tudi na pikniku, za lažjo postrežbo narezana na manjše kose ali kocke.


Naslovna fotografija: Krištof Koman

Preberite še: Mesne kroglice s krompirjevim pirejem

Datum Objave: 19.8.2017 ob 07:08

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: