Odprta Kuhinja

Danes za kosilo: Testenine z domačim pestom

Odpri galerijo
A+   A-
Letos je bazilika rajska.



Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 10–15 minut.

Sestavine


- večji šopek bazilike
- 200 g parmezana
- 100 pinjol
- 1,5–2 dl oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 500 g testenin

Priprava


1. Parmezan naribamo, baziliko osmukamo, česen očistimo.

2. Pristavimo velik lonec vode. Ko zavre, solimo in v krop stresemo testenine ter skuhamo po navodilih.

3. Zdaj damo v sekljalnik pinjole, česen in prav na hitro grobo sesekljamo. Dodamo liste bazilike, prilijemo približno 1 dl oljčnega olja in sekljalnik spet vklopimo. Mešamo le kratek čas in postopno prilivamo oljčno olje. Dobiti moramo gosto omako iz sesekljanih zelišč, ne »kreme«.

4. Tako pripravljeno omako preložimo v globoko ponev ali večjo skledo, dodamo parmezan, dobro premešamo in pesto je pripravljen.

5. Kuhane testenine odcedimo, stresemo na pesto, premešamo, po potrebi prilijemo zajemalko vode, v kateri so se kuhale testenine. Jed takoj postrežemo s skledo poletne solate iz češnjevega paradižnika, kumar, paprike in mocarelic.

Nasvet: Če imate veliko bazilike, si lahko pripravite pesto na zalogo. Naredite, kot je opisano, le da na koncu omako še rahlo solite, naložite v kozarce, dobro potlačite, da v kozarcu ni zračnih žepov, nato bogato prelijete z oljčnim oljem. Tako se v hladilniku obdrži več tednov. Za dlje je pesto bolje zamrzniti.


Ali ste vedeli: Pesto je klasična italijanska omaka iz Genove, ki je ne kuhamo. Za okusno jed zadošča le nekaj žlic te aromatične omake, ki jo zmešamo z nekaj žlicami vode, v kateri so se kuhale testenine, in primešamo h kuhanim testeninam.


Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: Jajčevci s skutnim nadevom v paradižnikovi omaki
Datum Objave: 19.9.2017 ob 15:09

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: