Ena velika skleda solate

Znamenita mamina solata, količine so žal le okvirne.

Priprava: 10 minut.

Sestavine

– manjša endivija, glavica česna, olje, kis, sol
– približno 10 sušenih paradižnikov v olju
– pločevinka tunine solate z žiti
– kuhan rumen in rdeč korenček iz goveje juhe
– kuhana šunka ali govedina iz juhe

Priprava

1. Najprej očistimo endivijo in jo dobro umijemo. Narežemo jo na trakove in naložimo v solatno skledo.

2. Šunko ali goveje meso iz juhe narežemo na manjše koščke, kuhan korenček na kocke, sušene paradižnike grobo sesekljamo in vse stresemo k endiviji.

3. Česen očistimo in stroke stremo. V ponvi na malo olja prav na hitro popražimo česen, da zadiši, nato ga takoj stresemo na solato v skledi in premešamo.

4. Zdaj dodamo še tunino solato iz pločevinke, vse skupaj prelijemo z oljem, kisom in solimo. Premešamo.

5. Solato ponudimo za lahko večerjo kar samostojno s kosom kruha, za krepkejši obrok pa ob popečenem siru za žar.

Opomba: »Kaj bo danes za jest’?« me vsak dan sprašujejo otroci. Če je nekaj res znanega, povem, velikokrat pa odgovorim z »ena mineštr’ca« ali »ena velika skleda solate«, v obeh primerih je zanje jed skoraj popolna uganka. Za solato zmečem čuda zadev v eno res veliko solatno skledo, da je že sama solata skoraj samostojen obrok. Nikoli enaka, odvisno od letnega časa in zalog v hladilniku. Navadno je v njej nekaj beljakovin (ribe, sir, jajca, koščki popečenega mesa, slanina, kuhane stročnice), krepkih začimb (česen, čebula), nekaj za grizljanje (semena, oreščki, koščki korenja, repe, kolerabice) in nekaj zelenja. Če je to trše, vsaj kakšno sestavino segrejem in vmešam toplo, da se zelenje zmehča. No, zdaj veste.
Koristen nasvet/Naredimo vnaprej: Ne vem, zakaj, ampak takšna solata je meni odlična tudi po uri ali dveh, ko je zelenjava že precej namočena in zmehčana. Se razume, da take ne bi ponudila gostom (ali je pripravljala vnaprej), pravkar pripravljeno pa z veseljem.
Poizkusite še: Piščanec v smetanovi gorčični omaki

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed