Odprta Kuhinja

Gobova juha z ajdovo kašo in popečenim česnom

Gobova juha z ajdovo kašo in popečenim česnom (Foto: Krištof Koman)
Odpri galerijo
A+   A-
Različica, ki še posebno tekne, saj sta ajdova kaša in gobe res najboljši par. Če pa vse skupaj začinimo še s praženim česnom, bo tale juha naravnost imenitna.

Izberite gobe po svoji želji. Priprava vam bo vzela 10 minut, čas kuhanja pa še 15-20 minut.

Sestavine

  • 4 krompirji
  • 100 g ajdove kaše 
  • 250-500 g svežih gob
  • čebula
  • šetraj, timijan, rožmarin
  • sol
  • glavica česna
  • žlička masla
  • oljčno olje
  • žlica kisle smetane
  • žlica moke po potrebi
  • 1,5 l jušne osnove ali vode

Priprava

  1. Čebulo narežemo, krompir olupimo in narežemo na kocke, gobe na rezine. 
  2. Ajdovo kašo na rešetu oplak­nemo in prihranimo.
  3. Rožmarin drobno sesekljamo.
  4. V loncu raztopimo maslo in na njem kratko prepražimo čebulo in rožmarin. Dodamo gobe, pražimo še 3 minute.
  5. V lonec stresemo ajdovo kašo, krompir in prilijemo jušno osnovo. Začinimo s šetrajem, soljo, poprom. Zavremo, nato ogenj zmanjšamo in kuhamo nad šibkim ognjem 10-15 minut, da se krompir zmehča.
  6. Posebej v lončku zmešamo kislo smetano z nekaj žlicami vode in vmešamo v juho.
  7. Česen oluščimo in narežemo na rezine. Posebej v ponvi segrejemo oljčno olje in v njem zelo na hitro popražimo rezine česna. Juho začinimo s popraženim česnom in takoj ponudimo. 

Nasvet: Gobe najlaže narežemo tako, da najprej odstranimo bet, nato klobuk narežemo na rezine. Beti svežih šitak so navadno precej grobi in trdi tudi po daljšem času kuhanja, zato jih velikokrat raje kot na rezine narežemo na koščke ali sesekljamo.

Opomba: Količina gob v tej jedi je odvisna od vrste in arome. Dva večja jurčka in krepka pest lisičk bi bilo kar dovolj, medtem ko než­nih šampinjonov, ostrigarjev ali šitak najverjetneje potrebujemo 500 g. Razmerje med suhimi in svežimi gobami je 1:10.

Ali ste vedeli: Da ni prave podlage za to, da gobjih jedi ne bi smeli pogrevati? Torej, če vam kaj te slastne juhice ostane, jo čim prej ohladite, naslednji dan dobro pogrejte in brez slabe vesti pojejte.

Priporočamo še: Skrivnosti dobrega paprikaša iz prve roke

 

Datum Objave: 15.9.2023 ob 11:09

Več iz te teme:

juhe in enolončnicegobeajdova kašagobova juha

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.