Hladna paradižnikova juha s koromačem

Odpri galerijo
A+ A-
Kakor peresce lahka.
Priprava: 10 minut; čas kuhanja in hlajenja: 30 minut.
Sestavine
- 3 sveži veliki paradižniki
- koromač, sol, feferon
- manjša čebula, 3 stroki česna
- pol skodelice suhega belega vina
- 2 skodelici jušne osnove, žlica oljčnega olja
Priprava
1. Narežemo paradižnik, koromač, čebulo in česen. Liste koromača prihranimo.
2. Čebulo in česen stresemo v lonec, dodamo olje in res na hitro popražimo. Potem dodamo koromač in paradižnik, zalijemo z vinom, jušno osnovo ali vodo, začinimo s soljo, feferonom in zavremo.
3. Ko zavre, ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo 15–20 minut, da se zelenjava povsem zmehča.
4. Zelenjavo pretlačimo v blenderju ali s paličnim mešalnikom kar v loncu in napol ohladimo v ledeni vodni kopeli. Postrežemo s prihranjenimi listi koromača, za glavno jed naj bodo pečena nabodala s svinjskim mesom, kuskus in zelena solata z naribanim korenjem.
Nasvet: Morda je za to juho bolj kot goveja ali kurja jušna osnova primernejša zelenjavna osnova, zlasti če boste juho postregli mlačno ali hladno. Daleč najboljša možnost pa je, da uporabite jušni odcedek, ko ste včeraj skuhali zelenjavo za francosko solato.
Ali ste vedeli: da je koromač pravzaprav zelo dietna zelenjava? Močen okus in skoraj nič kalorij, to ima koromač.
Naslovna fotografija: Krištof Koman
Preberite še: Pečene piščančje prsi s francosko solato
Datum Objave: 8.8.2017 ob 14:08