Kunčja omaka s šampinjoni

Odpri galerijo
A+ A-
Bogato začinjena.
Priprava 15 minut, čas kuhanja 30 minut.
Sestavine
- 1,5–2 kg očiščenega mesa kunca
- 2 večja korenčka
- 250 g svežih ali zamrznjenih šampinjonov
- pločevinka vloženega paradižnika
- timijan, rožmarin, ščep mletih klinčkov, sol, poper
- malo olja in žlica masla
Preberite tudi: ABC kuhanja: šampinjoni
Priprava
1. Kunca razkosamo, pomokamo, v ponvi na olju opečemo in shranimo na krožnik.
2. Gobice grobo narežemo, jih stresemo v ponev in na maslu popražimo.
3. Medtem ostrgamo korenčka, ju narežemo na kolesca, stresemo h gobicam in pražimo naprej.
4. Dodamo paradižnik iz pločevinke, v omako položimo kose opečenega mesa, začinimo s soljo, poprom, bogato pa še s timijanom, sesekljanim rožmarinom in klinčki. Pokrijemo in kuhamo 20 minut, da se meso zmehča in gre zlahka od kosti.
5. Kuhano meso vzamemo iz ponve in izkostimo. Vrnemo v omako, po potrebi dodatno začinimo in kuhamo še nekaj minut, da se omaka spet segreje.
6. Ponudimo s kuskusom ali krompirjevim pirejem ter s svežo zeleno solato.
Opomba: Po meso kuncev boste najbrž morali v kakšno večjo trgovino ali bolje založeno mesnico. Kjer ga imajo, je na voljo razkosano v manjših paketih ali večji zavitki s celim kuncem.
Različica: Surovo kunčje meso je težko izkostiti. Veliko lažje gre, ko je skuhano. Če pa ste v stiski s časom, ga pustite v večjih kosih in naj si vsak sam obere meso s kosti kar na krožniku.
Nasvet: Meso kuncev je dobra alternativa perutnini. Vsebuje malo maščob, veliko beljakovin, je podobnega okusa, vendar vseeno po maščobni in aminokislinski sestavi drugačno. Pomeni korak bližje k pestrejši vsakodnevni prehrani.
Naredite vnaprej: Ja, seveda, brez težav. Kogar moti pogrevanje gob, naj jih pri kuhi izpusti in šele naslednji dan popeče ter doda v omako, ki se segreva.
Fotografija: Krištof Koman
Preberite še: Pet nasvetov, kako zamrzniti enolončnice, da bodo postale odlično in hranilno kosilo
Datum Objave: 17.1.2018 ob 14:01