Langaš v treh različicah
A+ A-
Langaš, ocvrto krompirjevo testo ali testo iz jogurta oziroma kisle smetane, še vedno navdušuje mlado in staro.
V Prekmurju skoraj ne mine veselica brez langaša. In tako kot ima vsaka gospodinja v Prekmurju svoj najboljši recept za prekmursko gibanico, ga ima tudi za langaš. Tu so trije različni recepti. Meni najljubši je seveda eden in edini – krompirjev. Čeprav se je zadnje časa marsikaj »sprijelo« na langaš, ga v Prekmurju še vedno najrajši pokapamo s česnovo vodo. Za poliv lahko uporabimo vse od kisle smetane, nadrobljene šunke, hrena do čokoladnega namaza z lešniki.
Sestavine
Krompirjev langaš
- 1/2 kg moke, 250 g kuhanega krompirja, kocka kvasa, 3 dl vode, žlička soli, ščep sladkorja, olje za cvrenje
Gorički langaš s kislo smetano
- 1/2 kg moke, 1 dl kisle smetane, 2,5 dl mleka, večje jajce, 1/2 kocke kvasa, žlička soli, žlička sladkorja, olje za cvrenje
Langaš z jogurtom
- 1/2 kg moke, lonček navadnega jogurta, jajce, kocka kvasa, 1 dl toplega mleka, žlička sladkorja, žlička soli
Česnova voda
- 3–4 stroki česna, 1 dl vode
Priprava
1. Za krompirjev langaš krompir olupimo in skuhamo v slani vodi.
2. Moko v posodi presejemo, naredimo jamico, dodamo toplo vodo, nadrobljen kvas, malo sladkorja in pustimo 10 minut, da se naredi kvasec.
3. Kuhan krompir pretlačimo in toplega dodamo moki s kvascem. Dodamo še malo soli, testo pregnetemo in pustimo vzhajati 15 minut. Iz testa oblikujemo 8 kroglic in jih pustimo vzhajati še pol ure.
4. Kroglice testa s prsti razvlečemo tako, da so robovi debelejši od sredine testa. Testo položimo v vroče olje in ocvremo na obeh straneh. Langaš mora plavati v olju.
5. Na Goričkem delajo langaš s kislo smetano. To je zame druga najboljša različica. Za gorički langaš v posodi z moko pripravimo kvasec z mlekom, nato dodamo sol, smetano in jajce ter zamesimo testo, ki naj vzhaja pol ure. Oblikujemo 8 kroglic in nadaljujemo postopek kot zgoraj.
6. Langaš z jogurtom pripravimo enako.
7. Česen stisnemo v vodo, premešamo in premažemo langaš.
Priporočamo: Kako prepoznati dober pršut?
Fotografija: Urška Fartelj
Datum Objave: 28.11.2018 ob 09:11