Ledena kava s sladoledom

Odpri galerijo
A+ A-
Pripravljeno ledeno kavo lahko danes kupimo v trgovini, celo v pločevinkah, a se ne more primerjati s tisto, ki jo naredimo sami iz prave črne kave, sladoleda in smetane, po želji še požirka ruma.
Zdi se, da je bila ledena kava pred leti bolj priljubljena kot danes, ljubitelji si jo privoščijo zlasti poleti. Čeprav je grenko-sladka, v hudi vročini osveži. Priprava je preprosta, le prave sestavine moramo imeti.
Sestavine
Za 4 osebe.
- 0,5 l vode
- 5 žlic pražene kave
- 2–3 žlice sladkorja
- 2 žlici ruma
- 2 žlici kavnega likerja
- 1 lonček sladke smetane
- sladoled
- čokoladne mrvice
Priprava
- Kavo skuhamo, najbolje v kafetieri. Prelijemo jo v lonček, dodamo sladkor in premešamo, da se raztopi. Pustimo, da se kava ohladi.
- Ko doseže sobno temperaturo, jo postavimo v hladilnik za približno eno uro.
- Smetano čvrsto stepemo. Ohlajeno kavo prelijemo v drugo posodo. Primešamo rum in liker ter premešamo.
- V štiri visoke kozarce damo po eno kepico sladoleda ter ga prelijemo s kavo. Na vrh damo stepeno smetano in jo potresemo s čokoladnimi mrvicami.
Priporočamo še: TOP 5 najboljših restavracij na svetu: kaj ponujajo in kakšne so cene
Datum Objave: 7.6.2023 ob 11:06
Več iz te teme:
Naročite se na e-novice:
Alenka Kociper