Odprta Kuhinja

Masleni zeliščni piškoti z medom

A+   A-
Ste vedeli, da čebele pozimi ne spijo?


Sestavine


- 25 dag bele pirine moke, 25 dag polnozrnate pirine moke
- 25 dag ohlajenega masla
- 5 dag lešnikov, 13 dag domačega medu
- pol žličke soli, žlička sode bikarbone
- 0,3 dl hladne vode, 2 dag suhih cvetov bezga

Priprava


1. Lešnike zmeljemo v multipraktiku. Nato dodamo vse preostale sestavine, razen bezga, in jih na hitro zmešamo.

2. Osmukani bezeg proti koncu vmešamo ročno. Testo damo za pol ure počivat ven na hladno okensko polico, nato ga na debelo razvaljamo in z modelčki (ali ročno) oblikujemo šestkotnike.

3. Pečemo 12 minut pri 175 stopinjah.
Namig: Piškoti, pripravljeni iz fine moke tip 400, bi bili najbolj krhki, a ker so ti zeliščni, je bolj pomembno, da jih pripravite iz ekološke moke. Bezeg jim doda nežno aromo in so zato odlični k jutranjemu zeliščnemu čaju. Bezeg ima pri roki vsak zeliščar, ker pa pogosto nismo navajeni druge uporabe kot v čaju, je najbolje, da ga kupite kar kot čaj in nato uporabite za piškote. V slovenskem zeliščarstvu je cenjen v mešanicah proti prehladu.

Ste VEDELI: ... kaj delajo čebele pozimi? Veliko utripajo s krili in tako ustvarjajo toploto, nagnetejo se v gručo in za vsako ceno ogrevajo matico. Če imajo dovolj hrane in so zdrave, jim mraz zlepa ne pride do živega, veliko bolj jih pozimi prizadene vlaga. Zimske čebele živijo približno pol leta, veliko dlje kot njihove poletne kolegice.

Priporočamo: Enostavne orehove potičke s cimetom

Fotografija: Uroš Hočevar

Recept: Katja Rebolj
Datum Objave: 12.12.2018 ob 21:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: