Odprta Kuhinja

Omaka iz poletnih bučk

A+   A-
Naribamo, kuhamo in mlaskamo.Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 15–20 minut.

Sestavine


- večja bučka, večji paradižnik
- glavica česna, malo oljčnega olja
- bazilika
- peteršilj
- sol, poper

Priprava


1. Bučko razpolovimo, ji odstranimo konca in z žlico izdolbemo sredico s semeni. Potem jo grobo naribamo na strgalnik. Česen olupimo in stremo. Paradižnik narežemo na večje kose. V kozici segrejemo olje, dodamo česen in ga pražimo, da zadiši. Takoj potresemo z naribanimi bučkami, paradižnikom.

2. Dobro premešamo, počakamo, da se začne izločati voda, nato ogenj zmanjšamo in pokrito dušimo 10–15 minut. Baziliko in peteršilj sesekljamo. Bučke solimo, popramo, začinimo z zelišči in odkrito dušimo še približno 5 minut, da izpari večji del vode. Ponudimo kot prilogo krompirjevemu pireju in pečenemu svinjskemu kotletu. Zraven se prileže zelena solata.
Različica: Omako razredčite z vodo/jušno osnovo in proti koncu zgostite s podmetom iz moke. Namesto bazilike uporabite kot začimbo mleto kumino.

Nasvet: Tako porabite večje bučke, ki ste jih prepozno pobrali z vrta. Glede semen se odločite po lastni presoji. Pri večjih bučkah so semena največkrat že velika in trda, če jih pregriznete, pa neprijetnega okusa.

Naredimo vnaprej: Lahko, brez težav.

Poizkusite še: Recept za prekmurske ugurke

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 30.7.2018 ob 12:07

Več iz te teme:

brezmesne jedibučkeomaka

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.