
Naribamo, kuhamo in cmokamo.
Sestavine
– večji paradižnik
– glavica česna
– bazilika
– sol, poper
– malo oljčnega olja
– peteršilj
Priprava
1. Bučko razpolovimo, ji odstranimo konce, nato z žlico izdolbemo sredico s semeni. Potem bučko grobo naribamo na strgalnik.2. Česen olupimo in stremo. Paradižnik narežemo na večje kose.
3. V kozici segrejemo olje, dodamo česen in ga pražimo, da zadiši. Takoj potresemo z naribanimi bučkami, paradižnikom, dobro premešamo, počakamo, da se začne izločati voda, nato ogenj zmanjšamo in pokrito dušimo 10 minut.
4. Baziliko in peteršilj sesekljamo.
5. Bučke solimo, popramo, začinimo z zelišči in odkrito dušimo še približno 5 minut, da izpari večji del vode. Ponudimo kot prilogo krompirjevemu pireju in pečenemu svinjskemu kotletu. Zraven se prileže zelena solata.
Različica:Omako razredčite z vodo/jušno osnovo in proti koncu zgostite s podmetom iz moke. Namesto bazilike uporabite kot začimbo mleto kumino.
Nasvet: Tako porabite večje bučke, ki ste jih prepozno pobrali z vrta. Glede semen se odločite po lastni presoji. Pri večjih bučkah so semena največkrat že velika in trda, če jih pregriznete, pa neprijetnega okusa.
Namig: Kar ostane omake, jo uporabite v krompirjevem golažu v četrtek.
Naslovna fotografija: Krištof Koman