Danes za kosilo: Omaka iz poletnih bučk

Naribamo, kuhamo in cmokamo.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 15 minut.

Sestavine

– večja bučka
– večji paradižnik
– glavica česna
– bazilika
– sol, poper
– malo oljčnega olja
– peteršilj

Priprava

1. Bučko razpolovimo, ji odstranimo konce, nato z žlico izdolbemo sredico s semeni. Potem bučko grobo naribamo na strgalnik.2. Česen olupimo in stremo. Paradižnik narežemo na večje kose.

3. V kozici segrejemo olje, dodamo česen in ga pražimo, da zadiši. Takoj potresemo z naribanimi bučkami, paradižnikom, dobro premešamo, počakamo, da se začne izločati voda, nato ogenj zmanjšamo in pokrito dušimo 10 minut.

4. Baziliko in peteršilj sesekljamo.

5. Bučke solimo, popramo, začinimo z zelišči in odkrito dušimo še približno 5 minut, da izpari večji del vode. Ponudimo kot prilogo krompirjevemu pireju in pečenemu svinjskemu kotletu. Zraven se prileže zelena solata.

Različica:Omako razredčite z vodo/jušno osnovo in proti koncu zgostite s podmetom iz moke. Namesto bazilike uporabite kot začimbo mleto kumino.

Nasvet: Tako porabite večje bučke, ki ste jih prepozno pobrali z vrta. Glede semen se odločite po lastni presoji. Pri večjih bučkah so semena največkrat že velika in trda, če jih pregriznete, pa neprijetnega okusa.

Namig: Kar ostane omake, jo uporabite v krompirjevem golažu v četrtek.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Preberite še: Testenine s papriko

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana