Pečena svinjska krača s kremnim zelenjavnim pirejem

Prekajeno meso je včasih precej slano, zato ga je priporočljivo namakati, da se odvečna sol izloči v vodo.

Kar pogosto se dogaja, da na nedeljsko mizo stopi svinjska taca, še posebno dimljena. Midva se prekajene svinjske krače vedno lotiva na enak način– v velik litoželezni lonec jo natlačiva skupaj z različno zelenjavo in v tej vlogi se izkaže kot prava tovarna okusov. Po dolgi kuhi namreč nastane slastna juha, ki jo lahko pomlatimo z dobro zakuho, ali pa jo uporabimo v topli hrenovi omaki. Kuhana zelenjava je kot nalašč za kremni pire, samo kračo pa seveda na koncu hrustljavo zapečemo.

Prav občutne razlike v okusu ni v nasprotju s kuhanjem v loncu, saj se tudi v pečici kuha v vodi. V tem piskru je krača glavna zvezda, ki prijazno posodi okus drugim sestavinam, skupaj pa ustvarijo imenitno juho. Kljub temu pa se tudi sama navzame nekaj malega okusa zelen­jave in začimb. Za hrustljavo piko na i pa seveda poskrbi peka v pečici, zaradi katere se površina krače lepo zapeče in karamelizira.

Priporočamo še: To je najboljši recept za krofe, ki se bodo posrečili

Sestavine

Dimljena svinjska krača
– 5 večjih krompirjev, 2 korenčka, 100 g kolerabe
– 2 stroka česna, 3 lovorovi listi, ščepec poprovih zrn, sol

Pire
– 150 ml sladke smetane
– 30 g masla, ščep muškatnega oreščka

Priprava

1. Preden pričaramo sočno nedeljsko kosilo, moramo krači privoščiti dolgotrajno kopel. V večjo posodo natočimo hladno vodo, vanjo potunkamo nadobudno kračo in pustimo tako čez noč.

2. Naslednji dan: kračo prestavimo v velik litoželezni lonec, vodo, v kateri se je namakala, zavržemo.

3. Krompir, korenje in kolerabo olupimo in narežemo na večje kose. Vse skupaj namečemo ob osamljeno kračo.

4. Česen olupimo in ga z lovorovimi listi in poprovimi zrni vtaknemo v pisker.

5. Dolijemo toliko vode, da je vsa zelenjava pokrita. Nič hudega ni, če krača kuka ven.

6. Pograbimo list papirja za peko, ga zmečkamo in namočimo z vodo. Razgrnemo ga in z njim prekrijemo posodo.

7. Litoželezni lonec postavimo v pečico, segreto na 160 stopinj. Kuhanje traja 3–4 ure, odvisno od zajetnosti krače. Če krača štrli iz vode, jo vmes enkrat prekucnemo.

8. Po kuhanju vsebino lonca razdelimo na tri dele – kračo, zelenjavo in juho. Poprovih zrn in lovorovih listov se znebimo.

9. Pečico prepričamo, da vklopi svojo super moč – funkcijo žara, ki vedno poskrbi za pošteno zapečene jedi.

10. Krača si še oddahniti ni mogla, pa že roma nazaj v pečico. Tam pridno počaka približno 10–15 minut, za kar je nagrajena s hrustljavo kožo.

11. Pire: ko zelenjavo poberemo iz piskra, jo stresemo v cedilo in pustimo, da voda na površju izpuhti. Pretresemo v višji lonec in pristavimo na srednje močan ogenj. S kuhalnico ali tlačilko za krompir neprestano mešamo, da izpari čim več vode.

12. Ko postane pire dovolj gost, da obdrži obliko, dodamo maslo in vlijemo sladko smetano. Vse skupaj dobro premešamo.

13. Če nas koščki v pireju ne motijo, je dovolj, da ga temeljito pretlačimo. V lovu na res kremni pire pa se je treba malce bolj potruditi – vsega pretlačimo skozi fino cedilo, pri čemer si pomagamo s silikonsko spatulo. Na cedilu ostane za nekaj žlic vlaken kolerabe in korenja, ki pa so zelo okusna, zato jih nikar ne zavržemo.

14. V živobarvni zelenjavni pire zmešamo še ščepec muškatnega oreščka in solimo po okusu.

15. Če je pire pregost, prilijemo malo sladke smetane, če je preredek, pa ga med stalnim mešanjem zgostimo s segrevanjem na srednji temperaturi.

16. Pod hrustljavo kožo zapečene krače se skriva debela plast maščobe, ki poskrbi za sočnost drugače presenetljivo pustega, a z okusom bogatega rdečega mesa.

Preberite še: Reubenov sendvič chefa Jorga Zupana

Fotografija in recept: Tjaša Vede, Blaž Mikuljan/Midvakuhava.si

Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana