Pehtranove šnite, ki se jim ni moč upreti

Pregrešen sobotni zajtrk.

Pehtran, nabran in zvezan v šopke, ki jih branjevke ponujajo na stojnicah, poide med prvimi. Najpogosteje je namen­jen za dobro znano pehtranovo potico, ponos slovenskih gospodinj. A je pehtran še za kaj drugega kot aromatičen dodatek v potici.

Pri nas poznamo dva tipa pehtrana. Eden je bil prinesen iz Rusije in je tako dobil ime ruski peht­ran (Artemisia dracunculoides). Odporen je proti mrazu, vendar je treba pri njem počakati kakšno leto, tudi dve, da razvije aromo in začne prepoznavno dišati.

Njegov »žlahtnik« je francoski pehtran (Artemisia dracunculus), za katerega večina meni, da je žlahtnejši z več arome, a roko na srce je tako zelo občutljiv, ko gre za samo vzgojo, da je ruski pogosto gost garteljcev, pa tega lastniki sploh ne vedo. Oba imam doma, celo več, saj imam še njunega daljnega sorodnika ali prijatelja z imenom mehiški pehtan (Tagetes lucida), ki pa ga odlikuje najmočnejša aroma. Zanimiva pripomba, ki sem jo ujela, je bila, da mehiški peht­ran diši po bonbonih bronhi – torej zelo močno. Vsi trije pri meni na vrtu dobro uspevajo, prezimijo in omamno dišijo. Seveda nimam niti časa niti želje, da bi vsak teden pekla pehtranovo potico, zato ga osmukam in posušim za zimske dni. Tako ohrani največ arome, zdravilnih učinkovin pa je žal s sušenjem ali zamrzovanjem nekaj manj.

Glede na zdravilne in koristne učinkovine bi bil lahko pehtran više na lestvici zdravilnih zelišč, a slišimo in beremo o njem bolj malo. V obliki čaja ga lahko ponudimo ljudem, ki so ostali brez teka, neješčim otrokom, z njim naj poskusijo ženske, ki imajo neredno mesečno perilo, čaj prežene gliste, pomaga odvajati vodo iz telesa, ureja presnovo in znižuje raven sladkorja v krvi ter zdravilno deluje pri boleznih dihal.

Tako kot večina gospodinj sem se pred kratkim hotela postaviti pred obiski iz tujine in sem spekla pehtranovo potico. Da jim je bila všeč, o tem ni bilo dvoma, a težje smo našli skupen jezik glede prepoznavanja zelene aromatične začimbnice. Bolj ko sem jim razlagala, da je uporabna v sladicah, bolj so me čukasto gledali in mi govorili, da je ne poznajo. Na koncu smo le ugotovili, da imamo v mislih eno in isto zel, le da nekaj ur stran od nas pehtrana ne uporab­ljajo za sladice, ampak pri konkretnih jedeh, kot so ribe, gobe, siri, različne vrste mesa, omake, prelivi in še kaj bi še našlo. Logično, saj je ena od štirih sestavin znane francoske začimbne mešanice fines herbes, poleg krebuljice, drobnjaka in peteršilja. Pehtran in jajca pa je še ena odlična kombinacija, s katero ne boste nikoli brcnili v temo, če vam za večerni del dneva »šnite« ne ustrezajo, jih pripravite za zajtrk ob skodelici čaja.

Sestavine za 6 rezin

– 20 g pehtrana
– 3 jajca
– 0,5 dl mleka
– ščepec soli in ščepec sladkorja
– maščoba za cvrtje in po želji sladkor za posip
– kruh od prejšnjega dne

Priprava

1. Pehtran osmukamo in odstranimo vejice ter ga drobno nasekljamo.

2. Jajca razžvrkljamo, dodamo ščepec soli in sladkorja, dolijemo mleko in vmešamo nasekljan pehtran.

3, V ponvi segrejemo maščobo.

4. Kruhove rezine pomakamo v jajčno zmes in cvremo v ponvi do zlato rumene barve.

5. Ocvrte rezine polagamo na papirnate brisače, da vpijejo maščobo, nato jih prestavimo na servirni krožnik in potresemo s kristalnim sladkorjem.

Priporočamo še: Praznujte z nami ob prvem rojstnem dnevu in si prislužite planetarni mešalec KitchenAid

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed