Piškoti z rožmarinom in cvetjem

Rastlinsko obarvani piškoti, ki bodo privabljali poglede.

Ti piškoti so delo naše Katja Rebolj. Po poklicu je znanstvenica in trenutno na Inštitutu Jožef Stefan sodeluje pri biokemijskih raziskavah ene od nevrodegenerativnih bolezni, pri projektu letošnjega dobitnika Zoisove nagrade prof. Borisa Roglja. Pripravlja pa tudi knjigo: »Zgodbe o rastlinah, ki jih tudi sama uporabljam za prehrano.

Med njimi so gozdne, samonikle, plevelaste, pa tudi okrasne. Tem zadnjim, na primer, nekateri pravijo vrhunec dekadence, sama pa uživam v njihovem okusu in zdravilni vrednosti. Pogosto gre za rastline, ki jih nekje drugje na svetu uporabljajo v redni prehrani, mi pa tega nismo vajeni ali ne vemo, da so užitne.« In ob vsem tem je imela čas in veselje posebej za ta članek speči piškotke, brez katerih, pravi, zanjo ni decembra.

Sestavine

  • 300 g moke, 200 g mletih orehov
  • 150 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici smetane
  • žlica vode
  • pol žličke sode bikarbone
  • čokoladni obliv
  • 100 g jedilne čokolade
  • 50 g masla
  • sveže ali sušeno cvetje za krašenje

Priprava

1. Na vrtu in travniku naberemo sveže cvetje. V decembru še vedno zacveti kakšna vrtnica ali regrat na travniku. V shrambi vzamemo suho cvetje, ki smo ga zbirali vse leto.

2. Vse suhe sestavine za testo zmešamo v eni posodi, jim ob robu dodamo vse mokre sestavine in z rokami zgnetemo v testo. To naj pol ure počiva na hladem.

3. Nato testo tanko razvaljamo in s kozarcem odtisnemo kroge. Pečemo 10 minut pri 200 stopinjah.

4. V posodi zavremo vodo, vanjo damo keramično posodico in raztopimo čokolado in maslo.

5. Piškote pomakamo v čokolado in nanje položimo cvetje.

Fotografija: Katja Rebolj

Katja Rebolj
Katja Rebolj

Divja hrana je zame prava kombinacija naravnega, presenetljivega in priročnega. Jedilno cvetje pa pika na i sodelovanju z naravo in dobremu počutju.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed