Puranji trakci s smetano in rižem

Kosilo brez drame bo nared v 20 minutah, z njim pa boste za nameček še pospravili hladilnik.
Sestavine
- 400 g puranjih zrezkov
- 350 g gob (šampinjonov, jurčkov … po izbiri)
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- poravnana žlička mlete
- dimljene paprike
- 3 dl smetane za kuhanje
- 2 dl kokošje jušne osnove
- 250 g riža
- žlica peteršilja
- sol, poper
- oljčno olje
Priprava
1. Riž splaknemo s hladno vodo in ga damo kuhat v večjo količino (2 litra) vrele osoljene vode. Kuhamo 12–15 minut oz. po navodilih z embalaže.
2. Čebulo na drobno sesekljamo. Česen stisnemo. Šampinjone narežemo na tanjše lističe. Puranje zrezke narežemo na centimeter široke trakove.
3. V globlji ponvi na zmernem do močnejšem ognju segrejemo 0,25 dl oljčnega olja, dodamo meso, posolimo in na hitro zlato rjavo popečemo.
4. Ogenj malo zmanjšamo in v ponev dodamo še 0,25 dl oljčnega olja in čebulo. Premešamo in počakamo, da se čebula popraži. Nato dodamo še česen, da zadiši, in gobe. Popramo. Pokrijemo in dušimo 10 minut.
5. V ponev z mesom in gobami dodamo še dimljeno papriko in peteršilj, premešamo ter prilijemo še smetano za kuhanje in jušno osnovo. Nazaj pokrijemo in kuhamo še 5 minut.
6. Odcedimo kuhan riž.
7. Slastno meso v omaki postrežemo z rižem in skledo solate.
Priporočamo še: Klasike z Urško Fartelj: domače lepinje