Odprta Kuhinja

Sladka kremna pita s kislico

A+   A-
Odlična spomladanska pita.


Za pekač premera 24 cm. Po receptu britanskega kuharja Hugha Fearnleyja Whittingstalla.

Sestavine


Testo
- 200 g moke
- 30 g sladkorja v prahu
- noževa konica soli
- 125 g masla, velik rumenjak
- 75 ml mleka

Nadev
- 200 g listov kislice
- 2 jajci, 2 rumenjaka
- 250 ml creme fraiche
- 200 ml mleka
- 60 g sladkorja v prahu
- limonova lupinica
- 30 g rozin
- 40 g mandljevih lističev

Priprava


1. Pečico vključimo na 190 stopinj, pripravimo pekač premera 24 cm in peki papir.

2. Moko, sladkor in sol pomešamo, nato dodamo rumenjak in mleko ter maslo (najbolje, da ga naribamo). Z rokami oblikujemo testo in ga pustimo stati vsaj 15 minut.

3. Na podlago za valjanje testa položimo peki papir in ga po­tresemo z moko, nanj položimo testo, potresemo z moko in prekrijemo s peki papirjem ter razvaljamo na želeno velikost. Vrhnji papir odstranimo za kratek čas, da prešpikamo dno, nato spet prekrijemo in s papirjem vred položimo v pekač. Povrhu obtežimo s fižolom ali rižem ter damo v pečico.

4. Pečemo 10 minut, nato zgornjo plast s fižolom odstranimo in pečemo še 5 minut. Pekač s testom vzamemo ven in pustimo, da se ohladi.

5. Medtem pripravimo nadev.

6. Kislico obtrgamo, nato liste operemo in osušimo ter narežemo na manjše koščke ali trakove.

7. V skledi razžvrkljamo jajca, smetano in mleko, dodamo sladkor, limonovo lupinico in rozine. Čisto na koncu vmešamo narezano kislico. Nadev razmažemo po testu, potresemo z mandljevimi lističi in damo v pečico za 45 minut.

Fotografija: Eva Legiša
Datum Objave: 14.5.2019 ob 16:05

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: