Sladoled s teranovim karamelom

Poslastica, ki jo morate narediti doma.

Sestavine za 10 oseb

Teranov karamel
– 100 g sladkorja
– 250 ml terana

Drobljenec iz bučnih semen
– 75 g pšenične moke
– 40 g masla
– 20 g bučnih semen
– 35 g sladkorja

In še: vaniljev sladoled

Priprava

1. V ponev z debelim dnom stresemo sladkor in segrevamo, da se ves stali in nastane svetel karamel. Takrat prilijemo vroč teran. Kuhamo toliko časa, da se zgosti. Ohladimo.

2. Drobljenec: vse sestavine zmešamo skupaj, testo razdrobimo na pekač in pečemo 10 minut pri 180 stopinjah Celzija.

3. Ponudimo s katerim koli vaniljevim sladoledom, v sezoni pa se čudovito poda zraven tak z okusom po bezgovih cvetovih. Zanj potrebujemo 250 ml mleka, 10 cvetov bezga, 100 g sladkorja, 4 jajca, 75 ml bezgovega sirupa in 300 ml smetane, pripravimo pa ga takole: zavremo mleko, dodamo bezgove cvetove in pustimo stati 30 minut. Jajca ločimo. Rumenjake pretresemo v manjši lonec in dodamo sladkor, premešamo in prilijemo mleko, iz katerega smo pred tem odstranili bezgove cvetove. Zmes med stalnim mešanjem kuhamo, dokler se ne zgosti (ne sme pa zavreti). Ohladimo. Bezgov sirup zavremo in ga postopoma, med stepanjem, dodajamo beljakom. Posebej stepemo še smetano, nato vse troje združimo in damo v zamrzovalnik za najmanj osem ur.

Po receptu Teje Škerlj iz Tomaja.

Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed