Stročji fižol z drobtinicami, mandlji in pinjolami

Odpri galerijo
A+ A-
Preprosto in slastno iz sezonske zelenjave.
Priprava 5 minut; čas kuhanja: 20–25 minut.
Sestavine
- 500 g stročjega fižola, najbolje rumenega
- 2 pesti mandljev
- 70 g pinjol
- sol
- 3 žlice drobtin
- 2 žlici masla
Priprava
1. Stročji fižol očistimo, konce z ostanki peclja odrežemo in po potrebi narežemo na manjše kose.
2. V loncu zavremo vodo, jo solimo, vanjo stresemo očiščen stročji fižol. Ko znova zavre, fižol kuhamo 20 minut, da se zmehča. Vodo odlijemo in prihranimo za petkovo juho, fižol pa stresemo v solatno skledo, da se napol ohladi.
3. Medtem mandlje grobo narežemo.
4. V ponvi raztopimo maslo, na njem previdno popražimo krušne drobtinice, nato mandlje in pinjole. To potresemo po mlačnem stročjem fižolu, premešamo in ponudimo po koprivni juhi kot prilogo polenti in omaki iz paprike, paradižnika, bučk in čebule (sataraš).
Koristen nasvet: Izberite sorto stročjega fižola brez nadležnih nitk. Joj, kako so moteče, ko ostajajo med zobmi.
Namig: Kar vam ostane omake, jo lahko naslednji dan porabite kot oblogo na pici namesto paradižnika iz pločevinke. Stročji fižol v manjši količini pa ne bo moteč pri testeninah v četrtek.
Ali ste vedeli: Pinjole so užitna semena borovcev in veljajo za superživilo sodobne prehrane.
Naslovna fotografija: Krištof Koman
Preberite še: Paradižnikova juha z jušnimi testeninami
Datum Objave: 30.8.2017 ob 07:08