Odprta Kuhinja

Domači ledeni čaj: recept in navodila iz čajne hiše

Domači ledeni čaj FOTO: Victoria Popova/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Vsak boljši lokal, vsaka dobra gostilna ima to poletje svojo različico domačega ledenega čaja. Zakaj si ga ne bi privoščili tudi doma!

Nekaj poletij nazaj so vsepovsod pripravljali metin sok oziroma sirup, potem je bil v ospredju bezgov okus. Zdaj pa se zdi, da se vse vrti okoli domačih oziroma hišnih ledenih čajev, saj jih lahko naročimo v večini trendovskih restavracij in kavarn, celo na eni od slovenskih turističnih kmetij smo nedavno poskusili odličen, doma pripravljeni ledeni čaj. Kako tak čaj pripravimo? Za navodila smo vprašali Mehtaba Singha.

Mehtab Singh v Kranju vodi čajno hišo Indija Koromandija, v prostem času pa rad hodi v hribe. FOTO: Tit Košir
Mehtab Singh v Kranju vodi čajno hišo Indija Koromandija, v prostem času pa rad hodi v hribe. FOTO: Tit Košir

Uporabimo čajne lističe

Indijec, ki že dobro desetletje živi v Kranju, tu pa vodi tudi podjetje Indija Koromandija, izhaja iz družine, ki se ukvarja s čajnimi posli. V domačem Pundžabu ima tovarno, ki se ukvarja s proizvodnjo čajev. Kot nam je Singh povedal pred časom, v družinskih obratih nastaja 300 različnih vrst čajev in čajnih mešanic.

Odgovor na vprašanje, kako pripraviti domači ledeni čaj, začne pri izbiri sestavin: »Uporabite kakovostne čajne lističe. Izberete pa lahko različne vrste: črni, zeleni, zeliščni ali sadni čaj.«

In kaj je pomembno pri pripravi? Predvsem to, koliko časa v vreli vodi namakamo čajne lističe. Takole pomembne minute naniza Singh: »Za pripravo zelenega čaja potrebujemo tri minute, črnega pripravimo v štirih. Sadni čaj prelijemo z vrelo vodo in počakamo sedem minut, prav toliko časa porabimo za pripravo zeliščnega.«

Hišni ledeni čaj, kot ga postrežejo v novem ljubljanskem Pop's Aperitivo. FOTO: Matic Eržen
Hišni ledeni čaj, kot ga postrežejo v novem ljubljanskem Pop's Aperitivo. FOTO: Matic Eržen

Izberemo sladilo, dodamo led

O tem, koliko čajne mešanice naj dodamo, sogovornik pojasni: »Z enim decilitrom vrele vode prelijemo eno žlico zelenega oziroma črnega čaja, medtem zeliščni ali sadni ledeni čaj pripravimo tako, da z enim decilitrom vrele vode prelijemo 1,5 žlice čajne mešanice.«

Čaj nato sladkamo z izbranim sladilom, torej z (rjavim) sladkorjem, medom, agavinim ali kakšnim drugim sirupom. Nato ohladimo. Ko je že nekoliko ohlajen, ga postrežemo z obilico ledu, kozarce pa lahko še dodatno okrasimo, denimo z lističi sveže mete, rezinami limone, limete ali pomaranče. Če čajna mešanica zajema denimo maline, lahko v kozarec dodamo še nekaj zmrznjenih ali svežih malin, da bo poletno čajno doživetje popolno, pa na mizo postavimo še kozarec ali posodo z dodatnim ledom, ki ga potem po želji dodamo v napitek. 

Tudi paša za oči! FOTO: Jiyi Getty Images
Tudi paša za oči! FOTO: Jiyi Getty Images

Domači ledeni čaj (recept)

Za 4 osebe.

  • 6 žlic posušenih hibiskusovih cvetov
  • sok 1 pomaranče
  • 4 dl vrele vode
  • agavin sirup (po okusu)
  • ledene kocke, metini lističi, rezine pomaranče (ko postrežemo)

Priprava

  1. Hibiskusov čaj prelijemo z vrelo vodo. Počakamo 7 minut, nato precedimo.
  2. Ohladimo, dodamo sok pomaranče in sladkamo z agavinim sirupom.
  3. Postrežemo s kockami ledu, okrasimo z metinimi lističi, lahko tudi z rezinami pomaranče.

Priporočamo še: Sladica v nekaj minutah: vroče jagode s sladoledom (VIDEO)

Datum Objave: 10.7.2025 ob 06:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: