Testenine z oljčnim oljem in orehi

Odpri galerijo
A+ A-
Pesto malo drugače.
Hitra priprava: 15 minut.
Sestavine
- 300 g testenin trofie
- sol, 150 g mletih orehov
- rožmarin, origano, žajbelj in bazilika
- 10 g grobe morske soli, 2 stroka česna
- 6 žlic hladno stiskanega deviškega oljčnega olja
- 80–100 g trdega ovčjega sira
Priprava
1. V večjem loncu pristavimo vodo, in ko zavre, solimo in v krop stresemo testenine. Kuhamo jih minuto manj, kot je zapisano na embalaži: na zob (al dente).
2. Pripravimo hladno omako: zelišča narežemo ali suha zdrobimo med prsti, sir naribamo. Nato v možnarju stremo česen, zelišča, orehe in prilijemo oljčno olje, da dobimo grobo kremasto omako. Omako preložimo v servirno skledo in dodamo nariban sir.
3. Kuhane testenine odcedimo, prihranimo si malce vode, v kateri so se kuhale, in stresemo v skledo na omako. Premešamo in prilijemo še prihranjeno vodo, da dobimo primerno jed. Takoj postrežemo z veliko skledo motovilca z vloženo koruzo.
Opomba: Namesto ovčjega sira lahko uporabite kakovosten parmezan. Jed je izvrstna, precej bogata z maščobami in zelo nasitna. Ne skoparite s česnom – lahko ga dodate tudi celo glavico. Tudi glede oblike testenin naj velja demokracija.
Naredimo vnaprej: Raje ne. Odlična in zdravilna je ta jed le pravkar pripravljena. Morda lahko zmeljete orehe vnaprej, vendar jih shranite v dobro zaprto posodico, na hladnem in temnem.
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 25.2.2019 ob 08:02