VIDEO: Kruhov narastek, ki ne vzame več kot 5 minut

Božanska sladica, v kateri pospravimo kruh in sadje, ki nam ostajata. V angleškem jeziku boste številne različice tega recepta našli pod imenom »bread pudding«.

Ko v glavi seštejem vse, ugotovim: to je moja najljubša sladica! Redki so dnevi, ko ne bi kot gospodinja nihala med utrujenostjo, željo, da bi domačim lepo postregla – in potrebo, ki se v meni razrašča z vsakim dnem, ko sem bliže zrelim letom: da proizvajam čim manj ostankov hrane. Še najmanj kruha. Kruhov narastek mi ne vzame več kot 5 minut, ko jo sestavljam, je raznolika, prilagodljiva, predvsem pa: vanjo zrežem vse koščke kruha, ki smo jih pozabili in zanemarili. Z grozdjem, ki je pravzaprav razlog za martinovo, bo to krasna praznična sladica.

 

Kruhov narastek

Za pekač velikosti 26 x 19 cm. Priprava in peka: 45 minut.

  • 500 g starega kruha (najbolje od prejšnjega dne, lahko različnega, uporabimo ostanke rogljičkov, panetona …)
  • 0,5 l smetane za stepanje
  • 2–3 jajca
  • 50 g sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • grozd (po možnosti sorta brez pešk)
  • banana
  • 5 dag masla

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

2. Kruh narežemo na rezine – če ima zelo trdo skorjo, jo obrežemo – in naprej na kocke
2 x 2 cm.

3. Pripravimo sadje: grozdje osmu­kamo, poberemo peške iz jagod, če je treba, in jih razpolovimo, če so velike. Banano narežemo na koleščke.

4. Pekač namastimo, uporabimo manjši del masla, približno tretjino.

5. Smetano razžvrkljamo z dvema ali tremi jajci.

6. Vaniljev sladkor zmešamo z navadnim in prisujemo v smetano z jajci, dobro pomešamo, pazimo, da se beljak ne drži skupaj.

7. V namaščen pekač stresemo koščke kruha. Sadje enakomerno razporedimo po pekaču. Vse skupaj prelijemo z mešanico smetane in jajc.

8. Obložimo s kosmi preostalega masla in potisnemo v segreto pečico.

9. Pečemo glede na globino pekača in moč pečice tako dolgo, da se smetana z jajci utrdi. Pazimo, da se vršički kruha, ki bodo štrleli iz narastka, ne zažgejo, po potrebi pokrijemo z alufolijo.

Namig: Postrežemo nekoliko ohlajeno, da se smetana posede in utrdi. Ko se sladica ohladi, bo dovolj trdna, da jo bomo zlahka rezali na lične kocke.

Video in fotografije: Sonja Ravbar

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana