Odprta Kuhinja

Žitne polpete s tunino

black beans brown rice walnut oat burgers with spinach. toning. selective focus
Odpri galerijo
A+   A-
Polpete iz ržene kaše in rdeče leče.Priprava: 15 minut; čas peke: 5 minut.

Sestavine  • 300–320 g kuhane žitne kaše po izbiri

  • 100 g suhe rdeče leče, 4 pločevinke tunine

  • 2 dl vode, 3 jajca

  • 2 žlici moke, 2–3 žlice drobtin

  • sol, poper, maščoba za peko


Priprave


1. Kašo skuhamo vnaprej in ohladimo.

2. Posebej skuhamo lečo z 2 dl vode, do mehkega, približno 10 minut, odstavimo in pustimo pokrito še 5 minut, da nabrekne. Nato zmešamo s kašo.

3. Potem dodamo moko, krepko premešamo, drobtine, jajca, solimo, popramo in pustimo nabrekati 5 minut, da se sestavine lepo povežejo.

4. Nazadnje med zmes dodamo tunino in premešamo. Dobiti moramo dokaj redko zmes, ne preveč gosto, drugače bodo polpete zbite. Biti morajo rahle, nežne.

5. V ponvi segrejemo olje ali maščobo za peko. Z žlico za sladoled ali večjo žlico zajemamo zmes in jo zvrnemo v ponev, nato jo z žličko poravnamo, malce sploščimo. Pečemo nad srednje močnim plamenom približno 3 minute, nato previdno obrnemo z lopatico in pečemo še 2 minuti na drugi strani.

6. Naenkrat naj bo v ponvi le toliko polpet, da imamo dovolj prostora za obračanje in se ne dotikajo med seboj, zato pečemo v 2 ali 3 serijah.
Polpete ponudimo po porovi juhi s solato iz zelja in naribanega korenja.

Različice: Namesto rdeče leče dodajte pretlačen kuhan fižol ali drugo kuhano lečo. Rdeča leča ima dobro lastnost, da se lepo napije in poveže sestavine.

Nasvet: Tunini iz pločevinke odlijte olje.

Naredimo vnaprej: Vsekakor skuhajte žitno kašo in lečo, tudi zmes za polpete sestavite vnaprej, saj v hladilniku počaka tudi 12 ur.

Poizkusite še: Prežganka

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 6.1.2020 ob 07:01

Več iz te teme:

kosilopolpetetunažito

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.