Žitne polpete s tunino

Polpete iz ržene kaše in rdeče leče.

Priprava: 15 minut; čas peke: 5 minut.

Sestavine

  • 300–320 g kuhane žitne kaše po izbiri
  • 100 g suhe rdeče leče, 4 pločevinke tunine
  • 2 dl vode, 3 jajca
  • 2 žlici moke, 2–3 žlice drobtin
  • sol, poper, maščoba za peko

Priprave

1. Kašo skuhamo vnaprej in ohladimo.

2. Posebej skuhamo lečo z 2 dl vode, do mehkega, približno 10 minut, odstavimo in pustimo pokrito še 5 minut, da nabrekne. Nato zmešamo s kašo.

3. Potem dodamo moko, krepko premešamo, drobtine, jajca, solimo, popramo in pustimo nabrekati 5 minut, da se sestavine lepo povežejo.

4. Nazadnje med zmes dodamo tunino in premešamo. Dobiti moramo dokaj redko zmes, ne preveč gosto, drugače bodo polpete zbite. Biti morajo rahle, nežne.

5. V ponvi segrejemo olje ali maščobo za peko. Z žlico za sladoled ali večjo žlico zajemamo zmes in jo zvrnemo v ponev, nato jo z žličko poravnamo, malce sploščimo. Pečemo nad srednje močnim plamenom približno 3 minute, nato previdno obrnemo z lopatico in pečemo še 2 minuti na drugi strani.

6. Naenkrat naj bo v ponvi le toliko polpet, da imamo dovolj prostora za obračanje in se ne dotikajo med seboj, zato pečemo v 2 ali 3 serijah.

Polpete ponudimo po porovi juhi s solato iz zelja in naribanega korenja.
Različice: Namesto rdeče leče dodajte pretlačen kuhan fižol ali drugo kuhano lečo. Rdeča leča ima dobro lastnost, da se lepo napije in poveže sestavine.
Nasvet: Tunini iz pločevinke odlijte olje.
Naredimo vnaprej: Vsekakor skuhajte žitno kašo in lečo, tudi zmes za polpete sestavite vnaprej, saj v hladilniku počaka tudi 12 ur.
Poizkusite še: Prežganka

Fotografija: Getty Images

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana