Kdaj so jajca premrzla
Odpri galerijo
A+ A-
Jajca so lahko premrzla, da bi pri uporabi dosegli najboljši rezultat. Ko gre za peko, še zlasti pri nekaterih bolj občutljivih receptih, to kaže upoštevati.
V hladilniku ...
... jih imejte, kadar jih želite čim bolje ločiti. Recimo pri delanju majoneze. Kadar beljake potem stepamo za razne meringe in sufleje, pa se morajo ogreti. Zato v toliko receptih najprej ločimo jajca: medtem ko nadaljujemo postopek, se beljaki ogrejejo, kar pomeni, da bo sneg stabilnejši in obilnejši.
Vseeno je, kje so ...
... če boste jajca skuhali ali pripravljali umešana. Če bodo hladna, se bodo kuhala malček dlje, ampak zanemarljivo, rezultat pa ne bo drugačen. Nekoliko dlje boste pripravljali tudi jajca na oko, ker bodo mrzla ohladila ponev in maščobo, ampak to bo še vedno znotraj pričakovanega rezultata.
Sobna temperatura ...
... pa je pomembna, kadar jajca nameravate poširati. Če so prehladna, ohladijo vodo, kar znova pomeni, da se bodo poširala dlje, ker pa se bo beljak bolj »razcefral«, ne bomo tako zadovoljni z rezultatom. Pomembno pa je to za natančnega kuharja pri pripravi sladic. Pri jajcih, ki bodo na pripravo čakala na sobni temperaturi, se bodo beljakovine med stepanjem razvijale in povezovale drugače in lažje, testo bo na koncu enakomernejše in finejše. Pri testu, ki vsebuje veliko maščobe, pa lahko zelo hladna jajca povzročijo, da se zmes začne neželeno strjevati in nastanejo grudice.
Priporočamo še: Pozabljen trik naših babic, ki poskrbi, da je barva goveje juhe naravnost popolna
Fotografija: jarabee123/Getty Images
Datum Objave: 28.1.2022 ob 08:01