Mesne jedi za maškare

Te dni smo se res poglobili v raziskovanje jedi, ki spremljajo pustno obdobje. Pogledali smo malo dalje od vseprisotnih krofov, flancatov in mišk in vam v preteklih dneh že prinesli nekaj z ocvirki povezanih jedi. Ker je tradicija tudi, da za pusta ne sme manjkati svinjsko meso, se na pustni torek oziramo k mesnim jedem, prinašamo pa tudi nekaj idej za to, kako v nove jedi spravimo ostanke pustnih mesnin. Točneje: ostanke svinjskega mesa, ki je za pusta lahko prekajeno in skuhano, lahko pa se odločimo za svinjsko kračo ali morda klasično svinjsko pečenko. Če nam po pustnem obdobju ostane kak kos suhega mesa, je seveda prvi od predlogov, da skuhamo ričet: ješprenj imamo verjetno že zdajle v shrambi, nekaj zelenjave se bo tudi našlo, samo še prave začimbe dodamo in že je tu odlična enolončnica, ki se s kosom svežega kruha spremeni v krasno kosilo.
In ne pozabimo: prekajeno meso se lepo kombinira tako s fižolovimi enolončnicami kot tudi s tistimi, v katere vključimo kislo zelje ali repo.
Ena od jedi, ki ponekod zaznamujejo pustno obdobje, je suh svinjski jezik. Kajti v varčnih starih časih je veljalo, da gre porabiti vse, in tako so bile ponekod ravno v pustnem obdobju na mizi svinjske glave, ki v novejših časih – roko na srce – le redkokdaj zaidejo na jedilnik. V preteklosti pa je bilo nekaj povsem vsakdanjega, da so na pustni torek pripravljali suh svinjski jezik, ki so ga najprej čez noč namočili, naslednji dan pa skuhali v vodi in nato olupili, narezali in postregli.

Obloženi kruhki
Morda še ta nasvet, ko boste pripravljali prekajeno meso: na splošno velja, da en kilogram suhega mesa kuhamo eno uro. Če imamo meso s kostjo, čas kuhanja nekoliko podaljšamo, prav tako, če imamo v loncu suh svinjski jezik. Naj spotoma omenimo še ta kuharski nasvet: če se nam zdi, da je prekajeno meso preveč slano, ga skuhajmo v nekoliko večji količini vode.
Seveda se lahko namesto za prekajeno svinjsko meso odločite za sveže, za pečenko. In če vam morda ostane kak kos, boste lahko iz rezin hladne pečenke pripravili prav fine sendviče. Na tanko narezane rezine ohlajene pečenke položimo na kruh, ki smo ga na tanko premazali s hrenovim namazom, maslom ali kislo smetano. Dodamo lahko še kaj kislega, denimo kisle kumarice ali na trakove razrezano vloženo papriko kot tudi nekaj sveže sezonske solate. In ravno slednja, denimo radič ali motovilec, je še ena od idej, kako porabimo pustne mesne ostanke. Velika skleda solate, ki jo začinimo po želji, zraven dodamo še kuhano jajce in na kocke narezano meso, je vselej odlična ideja!

Priporočamo še: Vrhunske miške iz banane (VIDEO)