Odprta Kuhinja

Tako skuhamo zmagovalni ričet

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Bili smo na tekmovanju v kuhanju ričeta in se domov vrnili z receptom, ki je bil ocenjen kot najboljši.


Mavčiče so ena od vasi, nanizanih med Kranjem in Medvodami na desnem bregu reke Save. Tu živi blizu 500 vaščanov, v vasi so prostovoljno gasilsko društvo, podružnična osnovna šola, trgovina in urad krajevne skupnosti. Tržnica je v vaško življenje močno vpeta, saj jo v sodelovanju z Društvom Sorško polje od konca leta 2019 redno pripravljajo. In ko smo se minuli mesec mudili na tej prikupni tržnici, je bilo na njej tudi tekmovanje v kuhanju ričeta, tretje po vrsti.

Tekmovalnih ekip od blizu ni manjkalo, tokrat pa so se okoliškim kuharjem pridružili še kolegi iz Spodnjih in Zgornjih Dupelj ter okolice, ki so svoji skupini nadeli ime Duplje. In ravno oni, gostje iz soseske, so bili zmagovalci letošnjega tekmovanja v kuhanju ričeta.

Takole nam je nekaj o zgodovini tega dela Sorškega polja pojasnil Rudi Zevnik, ki je bržčas eden od najbolje obveščenih domačinov: »V preteklosti so bile jedi, kot so ješprenj in prosena kaša, osnova prehrane tukajšnjih prebivalcev. A ričeta niso kuhali tako, kot ga pripravljamo danes. Meso je bilo redko na mizah in tako so tudi ričet naši predniki pripravljali brez mesnih dodatkov, edina beljakovina, ki so jo vmešali v to jed, je bil fižol.« S to mislijo je Zevnik napeljal na nadaljevanje tekmovanja v kuhanju ričeta, ki se bo nemara že prihodnje leto še malo bolj naslonilo na dediščino gorenjskih prednikov.

Zanimivo: ješprenj je bil v ospredju več jedi, omenjenih na razstavi Kaša, žganci, zelje, ki so jo pripravili v Gorenjskem muzeju. Tu so bile zbrane stare gorenjske jedi: ješprenj s kislim zeljem in sitarska mešanica (ješprenj, kisla repa, fižol in zabela iz ocvirkov) ter okisan ričet (ješprenj in fižol z dodatkom čebule, kisa, olja, soli in popra).
Priporočamo tudi: Kako kuhamo ješprenj: namigi in recepti

V kotličku.
V kotličku.

Kje tiči skrivnost za odlično pripravljen ričet?


Nekateri so nam pojasnili, da je treba sestavine v pravem vrstnem redu dodajati v lonec, drugi so bili prepričani, da je bistvo v njihovi kakovosti. Tretji so nam skrivnostno pokazali nekaj začimb, ki so jih pritovorili od blizu in daleč, rekoč, da z njimi enolončnici narišemo pravi obraz. Nekaj jih je predlagalo uporabo domače vegete, torej mešanice doma pridelane zmlete zelenjave z dodatkom soli, ki jo lahko dodamo tudi v juhe in preostale slane jedi. Ta odgovor nam je bil še najbolj simpatičen: »Skrivna sestavina je ljubezen – če kuhaš z mislijo na tiste, ki bodo jedli, je rezultat zagotovo odličen.«

Ekipe, ki so na tekmovanju v Mavčičah pripravljale ričet, so od lokalne krajevne skupnosti dobile enake osnovne sestavine: fižol, korenje in ješprenj. Nato so kuharice in kuharji ustvarjali s pomočjo domišljije in navdiha. Glavni kuhar v zmagovalni ekipi, ki je v Mavčiče prišla iz okolice Naklega, je bil Marko Kavčič, ki nam je z veseljem narekoval recept. In nasvet: »Dodati je treba na drobno nasekljano peteršiljevo zelenje, kar veliko, peteršilja skorajda ne more biti preveč.« In še: »Jed lahko postrežemo tudi tako, da mesa ne vmešamo v ričet, temveč v vsako skodelico dodamo rezino kuhanega prekajenega mesa ter okrasimo s sveže nasekljanim peteršiljem.«

Zmagovalni ričet


Za 8–10 oseb.

 • 500 g ješprenja

 • 500 g krompirja

 • 500 g korenja

 • 250 g kuhanega fižola

 • 250 g čebule

 • 100 g hamburške slanine

 • 500 g prekajenega mesa (vratnik)

 • 3–4 stroki česna

 • domača vegeta

 • zelišča (peteršilj, luštrek, zelena)

 • nekaj žlic paradižnikovega koncentrata

 • malo masti

 • zeliščna sol, poper


Priprava


1. Začnemo že dan prej, in sicer v ločeni posodi namočimo ješprenj in fižol. Naslednji dan vodo odcedimo ter spet dolijemo in, znova v dveh loncih, do tri četrt skuhamo ješprenj in fižol.

2. Pristavimo še tretji lonec, v katerem prav tako do tri četrt skuhamo olupljen in na kocke narezan krompir, v četrtem pa skoraj do mehkega korenje, olupljeno in narezano na kocke. Vode, v kateri kuhamo zelenjavo in ješprenj, ne solimo.

3. V svojem loncu skuhamo še prekajeno meso. Vodo shranimo, saj jo lahko dolijemo v ričet, če le ni preveč slana.

4. Medtem v večjem loncu na maščobi med mešanjem prepražimo nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo hamburško slanino, narezano na kockice, in malo prepražimo.

5. Dodamo odcejen in skoraj že skuhan ješprenj, fižol, korenje in krompir ter paradižnikovo mezgo.

6. Dolijemo približno 1,5 litra vode in, če ni preslana, še toliko tiste, v kateri se je kuhal vratnik, da dobimo primerno gostoto jedi. Dodamo strt česen, slano domačo začimbno mešanico in zelišča, mleti poper in zeliščno sol.

7. Premešamo in na majhnem ognju kuhamo približno eno uro. Zadnjih petnajst minut vmešamo še kuhano prekajeno meso, ki smo ga narezali na kocke.
Priporočamo še: Klasike z Yasko: najboljši pohan sir

Fotografije: Špela Ankele
Deloindom.si: Kaj je mikrozelenjava in kako jo gojiti
Datum Objave: 7.3.2023 ob 07:03

Več iz te teme:

juhe in enolončniceričetješprenj

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.