Odprta Kuhinja

Na vrtu: ta zelenjava bo šla najprej v cvet

Odpri galerijo
A+   A-
Katera solata bo najdlje zdržala, ko nastopi vročina, katera blitva najprej zacveti?


Vsi, ki imajo vrtove tudi zato, da sami pridelajo vsaj majhen delček svoje hrane, ta čas kritično pogledujejo gredice – in si poskušajo čim bolj zapomniti, za naslednje leto, katera listna zelenjava najprej podleže poletni vročini in gre, kot rečemo po domače, v cvet.

Solata


Logika nam pove, da se v vročini bolje obnesejo tiste solate, ki tradicionalno uspevajo globlje v Sredozemlju, kot na primer romanska solata, ki naredi višje, bolj zaprte glave. Mehkolistnim sortam, ki jih praviloma po okusu najbolj cenimo zgodaj spomladi, je čas že potekel in so se pognale kvišku, v cvet, medtem ko vrtičkarji pogosto opazijo, da se v vročini kar dobro obnesejo krhkolistne solate, tiste, ki nas ob ugrizu spomnijo na generično ime – ledenka. Nekje na sredi med temi pa so tudi pri slovenskih vrtičkarjih priljubljene sorte, kot so lollo rossa in katalonska solata. Vsekakor je zdaj tisti čas v letu, ko je solate preveč in se ji je kar težko izogniti, ko ti jo ponujajo na vsakem koraku.

Solata, ki je ušla kvišku, na krožniku ni več cenjena, ker spremeni okus, postane mlečna. (Foto: Mieszko9/Getty Images)
Solata, ki je ušla kvišku, na krožniku ni več cenjena, ker spremeni okus, postane mlečna. (Foto: Mieszko9/Getty Images)

Blitva


Zdaj je tudi čas, ko ocenjujemo blitvo – in tako kot solato tudi to hitimo porabljati. Pri blitvah so se v zadnjem času uveljavile semenske mešanice, v katerih je več različnih sort, ki se izkazujejo z živopisnimi barvami listnega stebla. Nekdaj smo imeli samo take z belimi – kdor pa jih ima več, bo zdaj opazil, da se prav slednji, v bistvu najbolj osnovni, vročini najbolje upirajo. Blitva je tako listna zelenjava, ki jo zdaj najbolj velja porabljati, kajti škoda bi bilo, da konča na kompostu, poletje pa se vendarle šele začenja. Seveda imamo odličen recept.

Pa še nasvet pri kuhanju: stebla blitve so veliko trša kot listi, zato jih je treba pri rezanju ločiti in v krop dati veliko prej kot zelene dele. Tako bomo lažje ohranili nadzor: ko bodo narezana stebla kuhana, a še vedno hrustljava, bomo dodali listje, ki ga je treba samo blanširati. Tako bomo od te zelenjave dobili največ. Imamo pa tudi jed, v kateri blitva navduši jedce, ki sicer sploh ne marajo njenega nekoliko specifičnega okusa.
Preberite tudi: Kaj je bouquet garni, kako ga narediti in uporabiti

Naslovna fotografija: AKodisinghe/Getty Images
Datum Objave: 7.7.2023 ob 11:07

Več iz te teme:

solatablitvana vrtu

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.