Nasvet: Kako vemo, da nam je vlaganje uspelo?

Odpri galerijo
A+ A-
Naj vlagamo po vročem postopku ali tako, da vsebino v kozarcih postopno segrevamo v pasterizatorju (ali domači pečici), vedno nam uspeh vlaganja pove pokrovček, ne glede na to, katerega smo izbrali.
Med segrevanjem in takoj po vročem polnjenju se namreč vsebina in zrak v kozarcih ali steklenicah raztezata, del tekočine se spremeni v vodno paro, ki iztiska preostali zrak v kozarcu in ta uhaja ob strani zaprtega kozarca. Med ohlajanjem se preostala vodna para utekočini, vsebina v kozarcu se skrči, nad njo pa nastane brezzračni prostor. Ker zunanji zrak pritiska na pokrovček, se ta ugrezne, vboči in povsem zapre, kar prepreči dostop mikroorganizmom. To je očiten znak dobrega tesnjenja in dobra napoved o trajnosti shranka. Nejeverni Tomaži naj še potrkajo po pokrovčku – dobro zaprt doni zamoklo, nikar votlo.
Najbolje je narediti preizkus že naslednji dan po vkuhavanju in po potrebi še čez nekaj dni. Pretežno kuham zvečer in preverim zjutraj – takrat votlo doneče in izbočene shranim v hladilnik in vsebino porabim v največ tednu dni. Res pa je, da je takšnih z leti vedno manj. Ponovno vkuhavanje bi bilo smiselno le pri večjih količinah, saj se s tem izgubi več hranilnih snovi.
Priporočamo še: Jajčevci: Triki za fit pripravo
Datum Objave: 24.7.2018 ob 15:07