Odprta Kuhinja

Nasvet: Kako vemo, da nam je vlaganje uspelo?

Closeup on young housewife opening jar of pickled cucumbers
Odpri galerijo
A+   A-
Naj vlagamo po vročem postopku ali tako, da vsebino v kozarcih postopno segrevamo v pasterizatorju (ali domači pečici), vedno nam uspeh vlaganja pove pokrovček, ne glede na to, katerega smo izbrali.



Med segrevanjem in takoj po vročem polnjenju se namreč vsebina in zrak v kozarcih ali steklenicah raztezata, del tekočine se spremeni v vodno paro, ki iztiska preostali zrak v kozarcu in ta uhaja ob strani zaprtega kozarca. Med ohlajan­jem se preostala vodna para utekočini, vsebina v kozarcu se skrči, nad njo pa nastane brezzračni prostor. Ker zunanji zrak pritiska na pokrovček, se ta ugrez­ne, vboči in povsem zapre, kar prepreči dostop mikroorganizmom. To je očiten znak dobrega tesnjenja in dobra napoved o trajnosti shranka. Nejeverni Tomaži naj še potrkajo po pokrovčku – dobro zaprt doni zamoklo, nikar votlo.

Najbolje je narediti preizkus že nasled­nji dan po vkuhavanju in po potrebi še čez nekaj dni. Pretežno kuham zvečer in preverim zjutraj – takrat votlo doneče in izbočene shranim v hladilnik in vsebino porabim v največ tednu dni. Res pa je, da je takšnih z leti vedno manj. Ponovno vkuhavanje bi bilo smiselno le pri večjih količinah, saj se s tem izgubi več hranilnih snovi.

Priporočamo še: Jajčevci: Triki za fit pripravo

Datum Objave: 24.7.2018 ob 15:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: