Pravila umestitve kuhinjskega otoka
Odpri galerijo
A+ A-
V sodobnih domovanjih je stapljanje kuhinje, jedilnice in dnevne sobe v enoten bivalen prostor vedno bolj pogosto. Kuhinjski otok ga hkrati vizualno poveže in funkcionalno razdeli.
Foto: Janez Marolt za arhitektko Ivano Hainz
Pri zasnovi kuhinje s kuhinjskim otokom velja biti pozoren na izpuste. Če se namreč odločamo za otok s koritom, bo potrebno poskrbeti za vodni izpust; v primeru kuhalne plošče pa za elektriko oziroma plin. Če bo na kuhinjskem otoku umeščeno kuhališče, ne smemo pozabiti na prezračevalni sistem v obliki potopne ali dekorativne stropne nape. Izvedbeno je, sploh pri prenovah, torej veliko enostavnejša izvedba otoka, ki služi zgolj kot pult in shranjevalna površina.
Foto: Studio a+v
Kuhinjski otok lahko služi tudi kot zajtrkovalni pult ali pa se celo podaljša v jedilno mizo. Višine jedilnih površin so v tem primeru lahko različne; zajtrkovalni pult je lahko iste višine kot delavni pult ali pa spuščen oziroma dvignjen. Pri tovrstnih izvedbah velja paziti na izbiro stolov. Standardna višina kuhinjskih stolov je namreč nižja, barski stoli so običajno višji od kuhinjskega pulta; na trgu pa je na voljo tudi nekaj modelov primerne višine 63 centimetrov.
Foto: Arhimetrics
Vsekakor ni nujno, da je kuhinjski otok vizualno enak kuhinjskim omaricam. Trenutno so zelo modni kontrastni otoki, ki poudarijo globino prostora, hkrati pa dopolnjujejo vizualno zgodbo prostora. Najbolj modni so otoki, ki se višinsko ujemajo s preostalimi kuhinjskimi pulti saj je kuhinja tako vizualno popolnoma odprta v bivalni prostor.
Foto: Simo Design
Volumen kuhinjskega otoka lahko služi kot dodatna omara. Sistem zaprtih omaric in polic lahko razporedimo po celotnem obodu otoka ter tako kar najbolje izkoristimo prostor. Še en zanimiv element, s katerim se velja poigrati pri umeščanju kuhinjskega otoka, je njegova osvetlitev. Če nad njim ni umeščene nape, so zelo dobrodošle dekorativne viseče svetilke, ki kuhinjski otok še dodatno vizualno poudarijo.
Foto: Kuhinje Lube
Datum Objave: 10.11.2017 ob 07:11