Pripravimo domači suši

Če imate radi znano tradicionalno japonsko specialiteto, je idealna priložnost, da si omislite komplet za suši, ki vsebuje knjižico z recepti, palčke, bambusovo podlogo, vloženi ingver, sojino omako, pasto wasabi, riž in rižev kis ter liste alg nori, če pa ste že pravi mali mojster priprave, lahko vzamete zgolj posamezne sestavine, ki jih potrebujete.
Za dober suši je izjemno pomemben riž, najboljši je japonski kratkozrnati. Alge nori so užitne, posušene rdeče morske alge, ki s sušenjem pridobijo zeleno-črno barvo, bolj kakovostne so temnejše, pasta wasabi pa je pikantna aromatična pasta iz japonskega zelenega hrena.

Suši za 4 osebe:
300 g suši riža
400 ml vode
60 ml riževega kisa
25 g sladkorja
5 g soli
4 alge nori
250 g sveže ribe (losos, kozice, tun, sardela)
1 kumara
1 avokado
1 korenček
2 čajni žlički paste wasabi
sojina omaka in vloženi ingver za serviranje
Riž vsaj trikrat speremo pod hladno vodo, zadnja mora biti bistra, s čimer odstranimo odvečni škrob, da riž ne bo preveč lepljiv. Kuhamo ga v loncu z vodo, počasi naj vre približno 15 minut, občasno ga premešamo. Po kuhanju naj stoji 10 minut, da vpije vso tekočino. V majhni kozici (ponvici) na nizkem ognju segrejemo rižev kis, sladkor in sol, da se vse stopi. Mešanica ne sme zavreti. Dodamo jo v nekoliko ohlajen riž, nežno premešamo in pustimo, da se riž ohladi na sobno temperaturo. Kumari odstranimo semena, ribo in zelenjavo narežemo na tanke, enakomerne rezine, debele približno 0,5 cm. Če bomo uporabili kozice, jih damo za minuto v krop in nato razpolovimo po dolžini.
Na delovno površino razgrnemo bambusovo podlogo za zvijanje sušija. Nanjo položimo algo nori, da je groba stran obrnjena navzgor. Roke si navlažimo z vodo, zajamemo za polno dlan riža in ga enakomerno razpotegnemo po algi, na zgornjem robu alge pustimo prazen približno 2-centimetrski rob. Na sredino riža v ravni vrsti položimo trakove ribe, nato še palčke avokada, kumare in korenčka. Namažemo jih s tanko plastjo paste wasabi. Zvijati začnemo na spodnjem robu in ga s pomočjo bambusove podloge preložimo čez ribo in zelenjavo. S prsti potisnemo spodnji rob ob riž in z rokami oblikujemo tesen zvitek. S pomočjo podlage jo zvijemo do konca in znova z rokami pritisnemo, da je čvrsta. Damo jo na leseno desko in z zelo ostrim nožem, ki smo ga pomočili v hladno vodo, narežemo na grižljaj velike kose. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Za še več kulinaričnih idej obiščite Lidlovo spletno stran z recepti.
Suši grižljaje postavimo na večji krožnik in v manjšo skodelico nalijemo sojino omako, v drugo priložimo vloženi ingver ali miso majonezo, da si lahko grižljaj po želji namočimo ali obložimo z ingverjem. Takšnemu zvitku riža v algi z ribo na sredini se reče maki suši. Če iz riža oblikujemo pravokotnik oziroma ovalno kepico, na katero dodamo rezino lososa, tuna, kozice, je to nigiri suši, če pa iz alge nori oblikujemo kornet in ga napolnimo z japonskim rižem, svežo ribo in zelenjavo, dobimo temaki suši. To so najpogostejše oblike.

Če ste za predjed ponudili suši, predlagamo, da za glavno jed izberete že narejene žepke gyoza z rakci, tofujem in pekočo zelenjavo ali pa s piščancem in svinjskim mesom. Gyoze so izvrstni azijski cmočki iz tankega testa, polnjeni z mletim mesom ali zelenjavo. Kupljene v Lidlu odtajajte na sobno temperaturo in jih nato dušite, popecite ali ocvrite. Tudi ob njih ponudite sojino omako, sojino omako teriyaki ali vloženi ingver.
Vsem ljubiteljem sladkih grižljajev postrezite japonske riževe cmočke mochi. To tradicionalno japonsko slaščico naredijo tako, da pretlačijo na pari skuhana riževa zrna, da dobijo pasto, iz nje pa oblikujejo sladice z znamenito žvečljivo teksturo z različnimi dodatki in aromami.

Ob tej hrani bi se prilegel kozarec japonskega sakeja, belo suho sveže vino ali napitek yuzu iz citronskega sadja, ki ga pridelujejo na Japonskem, v Koreji in na Kitajskem. Yuzu je poseben sadež, ki je videti kot križanec med limono, grenivko in mandarino. Je izjemno aromatičen, osvežilen in bogat z antioksidanti.
Japonsko kulinarično doživetje vam v okviru japonskega tedna omogoča vaša najbližja Lidlova trgovina.
Itadakimasu – dober tek!
Mira Šemić, kulinarična poznavalka in vinska akademikinja
Naročnik oglasne vsebine je Lidl Slovenija