Detoks doma po napotkih Marthe Stewart

Pomlad se bliža!

No, vsaj upamo, da je res že za vogalom. Z njo pa seveda pride tudi čas za pomladansko čiščenje. Od tal do stropa, bi lahko rekli. Da se malce motiviramo, smo po spletu pobrskali za kakšnim novim nasvetom. In nismo bili razočarani. Naleteli smo namreč na recept za spomladanski detoks doma, kot ga priporoča ena najslavnejših gospodinj Martha Stewart.

Detoksa telesa ste se marsikateri lotili že po decembrskih praznikih, zdaj pa je čas, da poleg sebe razstrupimo tudi svoja domovanja. Preverite, kaj na svoji spletni strani svetuje Martha Stewart.

Znebite se močnih čistil

Čeprav ob omembi čiščenja najprej pomislimo na čistila, slavna gospodinja opozarja, da ta nikakor ne koristijo našemu zdravju. Zaradi vsebnosti močnih kemijskih spojin škodujejo naši koži, dihalom in očem, poleg tega pa z njimi škodujemo tudi okolju. Martha tako predlaga, da se držite čistil, katerih sestavine dobro poznate. Posezite po naravnem kisu, sodi bikarboni in limonovem soku. Naravna čistila bodo z nekaj drgnjenja enako dobro očistila vaš dom, obenem pa boste obvarovali še svoje zdravje in okolje.

Priporočamo še: Sezoni gripe moramo prilagoditi tudi čiščenje

Osvežite zrak

Vir toksinov, ki jih ne želimo vnesti v svoje telo, je ravno zrak v naših stanovanjih. Prah, vonji osvežilcev zraka, delci pohištva in druge nečistoče, ki se mešajo v naših stanovanjih, niso nič kaj prijetne za naša pljuča. Zato nikar ne odlašajte in čim prej na stežaj odprite vsa vrata in okna vašega doma. Po dobrem prezračevanju Martha priporoča tudi nakup čistilca zraka, ki bo v vašem domu namesto vas opravil detoks.

Testirajte vodo

Tudi voda iz pipe je lahko vir toksinov, ki jih to pomlad ne želimo vnesti v svoje telo. Stewartova priporoča, da na dom naročite strokovnjaka, ki bo preveril kakovost vode iz vaših pip ter po potrebi saniral cevi ali vstavil filter.

Začnite brati etikete na embalažah

Upamo, da to že počnete, če pa spadate med tiste potrošnike, ki artikel takoj vržete v košaro, vam polagamo na srce, da navado spremenite. Tako v prehrani kot v kozmetiki in čistilih se namreč skrivajo marsikateri aditivi in druge snovi, ki jih nikakor ne želite vnašati v svoje telo. Če želite, da boste vi, vaša kuhinja in vaš dom zdravi, pazite, kaj roma v vaš nakupovalni voziček. Izogibajte se sestavinam, ki jih ne poznate, pravi Martha.

Držite se eteričnih olj

Čeprav so dišeče sveče in osvežilci zraka omamno dišeči, snovi, ki jih oddajajo, nikakor niso zdrave za vaša dihala. Na Marthinem portalu namreč navajajo, da lahko napis »vonj« na etiketi pomeni tudi do 3 tisoč snovi, ki se skrivajo za njim. Zato se izognite nakupu ter namesto tega raje uporabite naravna eterična olja. Eterična olja pomagajo tudi pri pobijanju bakterij in virusov. Dodajte nekaj kapljic v kis in v nekaj trenutkih je odlično domače čistilo nared.

Preberite še: Napaka, ki jo delate pri uporabi pomivalnega stroja in ki vas stane denarja

Fotografija: Getty Images
Vir: Marthastewart.com

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana