Pozabite hygee, to zimo bomo uživali v švedskem fredagsmysu

Lansko zimo smo spoznali hygge, umetnost skandinavskega uživanja. Danes vam predstavljamo fredagsmys.

Se kaj veselite konca tedna? Mi tudi. A če smo poleti konce tedna najraje preživeli v mestu ali pri prijateljih, moramo priznati, da v hladnejših dneh raje uživamo v zavetju domače dnevne sobe. Pa veste, da ima takšna toplina ob koncih tedna svoje ime? Predstavili smo vam že hygge, dansko umetnost uživanja življenja, letos pa naše domove osvaja trend, ki prihaja s Švedske.

Imenuje se fredagsmys in v prevodu pomeni udobni petek. Gre za trend, zaradi katerega po napornem delovnem tednu brez slabe vesti lahko ostanete doma. Zavijte se v toplo odejo, priskrbite si prigrizke, na televiziji poiščite prijeten film in že ste pripravljeni na fredagsmys.

Običaj izhaja iz švedske kulture, kjer se družine ob petkih zbirajo k druženju in prigrizkom. Kako številno je druženje, pa je odvisno od življenjskega obdobja. Tisti z majhnimi otroki petkove večere ponavadi preživijo v ožjem družinskem krogu, družbe mlajših pa v bolj prijateljskem. Vsem pa je skupno udobje. Odeja, sveče, film, topla pijača.

Če se torej tudi vam ta konec tedna ne bo ljubilo odpraviti v mrzel večer, se nikar ne obremenjujte. Pričarajte si odličen fredagsmys, pripravite nekaj okusnega za pod zob in uživajte v večji ali manjši družbi. Da pa vam bo malce lažje, spodaj nizamo nekaj receptov, ki se bodo na petkov večer gotovo prilegli.

Hrustljavi orehovčki

Lešnikove kocke, ki navdušijo

Popoln jabolčni kolač

Slasten hruškov puding

Orehov kolač s kakiji

Lešnikovi piškoti s čokolado

Fotografija: Unsplash/Sorous Karimi

Vir: Food.52

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed