Prednosti in slabosti električnega štedilnika

Čeprav se v kuhinjah še najdejo stari električni štedilniki s sivimi kuhalnimi ploščami, privrženci kuhanja na elektriko danes prisegajo na steklokeramične ali celo indukcijske plošče.

Osrednji prostor v kuhinji namenimo štedilniku, ki ga v večini gospodinjstev uporabljamo vsak dan. O prednostih in slabostih kuhanja na plinu smo že pisali, tokrat si oglejmo pluse in minuse električnega štedilnika.

Nekoč smo poznali le tiste stare s sivimi, okroglimi kuhališči iz litine, danes tehnologija ponuja napredne, bolj varčne in ekonomične električne kuhalnike. Najprej so prišle na trg steklokeramične kuhalne plošče, ki so velik korak naprej. Imajo povsem ravno površino, kar olajša čiščenje. Grelno telo je tik pod ploščo, reguliramo ga z gumbi ali, še bolje, na dotik. Steklokeramična plošča deluje enako kot klasična električna, vendar zaradi boljše toplotne prevodnosti porabi od 15 do 20 odstotkov manj energije. Še naprednejša je indukcijska plošča, ki je videti kot steklokeramična, a deluje povsem drugače, po principu magnetnega polja, ki ga ustvari električni tok. Pri tem se segreva posoda, ne pa tudi kuhalna površina pod njo. Na pogled razliko opazimo po tem, da steklokeramična plošča po vklopu zažari, indukcijska pa ne. Je tudi izjemno odzivna, segreva in ohlaja zelo hitro, zato je tudi poraba energije manjša, prav tako se zmanjša potrebni čas kuhanja.

Stroški, sevanje

Poleg pozitivnih lastnosti, to so zlasti večja ekonomičnost, hitrost kuhanja in enostavno vzdrževanje oziroma čiščenje, omenimo še pomisleke. Zlasti so povezani s stroški, indukcijska kuhalna plošča je namreč precej dražja od steklokeramičnih in drugih kuhalnih plošč, poleg tega za indukcijo potrebujemo posebno posodo. Ta mora biti prevodna, torej kovinska. Najboljša je iz nerjavečega jekla ali emajlirana, torej prav taka, v kakršni so kuhale že naše babice. Če se nam investicija izide, pozneje opazimo prihranek pri porabi električne energije, ki bo občutno manjša.

Ne moremo niti mimo zdravstvenega vidika uporabe indukcije. Mnogi namreč opozarjajo na nevarnost elektromagnetnega sevanja, ki ga oddaja indukcijska plošča. Dejstvo je, da pri delovanju ustvarja močna magnetna polja, ki prodrejo v telo človeka, ki je v bližini. A če upoštevamo varnostna priporočila, se uporabi indukcije ni treba odreči. Strokovnjaki priporočajo, da se med kuhanjem ne naslanjamo na ploščo, najbolje je, da smo od nje oddaljeni vsaj 20 centimetrov. Kuhajmo le v primerni in nepoškodovani posodi, ki naj bo ustrezne velikosti glede na kuhalno mesto. Uporabljajmo lesen ali plastični pribor, saj kovinski prevaja indukcijski tok, ki ima tako prosto pot v telo.

Preberite še: Prednosti in slabosti plinskega štedilnika

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed