Prej in potem: čudovita kuhinja mladega para iz Ljubljane

Od navadne do zares »hude lukne«.

Takole je bilo na začetku. Priznajte, marsikdo bi obupal. A Nina in Jan, ki sta imela srečo in stanovanje odkupila po znosni ceni, zaradi nametanega in starikavega kuhinjskega kotička, ki je že zdavnaj odslužil svojemu namenu, nista vrgla puške v koruzo, temveč v prostoru, v katerem je nekoč vladal estetski kaos, zagledala svojo popolno kuhinjo.

V bitko sta se podala predvsem sama in ob pomoči prijateljev, še posebno enega, ki je »štromar« in ki je takole praktično (fotografija spodaj) zarisal nove električne poti v kuhinji. Prostoru so zavladali prah, ropot, razbijanje in tisti trenutki, ko se luč na koncu tunela zdi prekleto daleč. Pokonci ju je držala le izdelana podoba domačne kuhinje in inspiracijska mapa na Pinterestu, ki se je vztrajno polnila. Poklicala sta prijatelje, da so skupaj razmontirali pohištvo, nato pa dva meseca kuhala na balkonu s pomočjo gorilnika za kampiranje.

»Pred nakupom stanovanja sva živela v najeti garsonjeri in ugotovila, da naju opremljanje zelo navdušuje. Nina je takrat začela pisati blog Huda lukna (zdaj profil na Instagramu, kjer si lahko ogledate vse prostore njunega doma), na katerem sva predstavila svoje stanovanje in razne ‘naredi sam’ projekte,« se spominja Jan. Kamor sta šla, vedno sta s seboj prinesla nekaj za svoj dom, tako so ju za novo kuhinjo že čakale raznorazne posode in pripomočki z bolšjakov. Obsedena s Skandinavijo, sta se odločila, da bo v severnjaškem duhu opremljeno tudi njuno stanovanje. Nina v šali doda, da je tako ali tako obsedena z brskanjem za kosi pohištva in dekorja na raznih portalih, tako da ji je bilo opremljanje v velik užitek.

Da ne bi prostora preveč zapolnila sta se odločila za police nad pultom z obešalkami, na katerih visijo stari bakreni lonci, ki so z njima pripotovali s Korzike, pripomočki in dekor, kuhinja pa sveže diha tudi na račun belih trendi ploščic s temno fugo. To je bil šele podvig, pove Nina: bele ploščice je povsod mogoče dobiti, a ne takšnih ravnih in svetlečih, kot jih poznamo iz starih mlekarn.

Le kam pospravita hrano in posodo, se sprašujete? Poleg Ikeinih omar pod pultom se za starinskimi belimi lesenimi vrati skriva mala shramba, v katero se lahko skrije marsikaj. Tudi vseh tisoč Nininih posodic za shranjevanje in kozarcev za vlaganje.

Ko sta si v mislih izrisala sanjsko kuhinjo, je Jan začel razmišljati, da bi si zelo želel lesenih tal. No, skoraj so ju že vsi odvrnili od tega, kajti nič ni bilo tako, kot bi moralo biti: premajhna globina za montažo, visoka cena, zgražanje, češ, les ni za v kuhinjo. Skoraj sta že pristala na vintage ponaredku, ko je Jan med lastnoročnim razbijanjem poda naletel na dve plasti, med katerima so bili natlačeni časopisi iz let 1954 do 1956, tudi novica o prvem človeškem obisku Lune se je našla vmes. »Dvignem še drugi del in odkrijem ta čudovita lesena tla, na katerih zdaj stojimo,« se še vedno navdušenja poln spominja Jan. »Ni bilo, lepo, niti slučajno! Tla sem na roke brusil tri tedne, a se je še kako obrestovalo.«

Stole sta kar obdržala, saj so se jima zdeli lepi in ohranjeni, prav tako je tudi miza še iz časov, ko sta Nina in Jan šele prišla na svet. Ne glede na to, ali je oprema moderna, stara ali nova, njuna želja je, da se počutita domače in prijetno. Da so svečke prižgane, v pečici se kaj peče in da so nedelje v tem stanovanju res dišeče in udobne. Pa da lahko kuhata dobrote in gostita dolgo omizje prijateljev ter bližnjih. Kafetkanja po barih so iz mode, meni Jan, najlepši trenutki z najboljšo družbo se vedno zgodijo v udobju doma. Če to ne drži kot pribito?

Še vedno niste prepričani, ali bi prenovili svojo staro kuhinjo? Kotiček Jana in Nine je dokaz, da se marsikaj da, sploh če do prostora ustvarite odnos in ga cenite. Zadihal bo z vami.

Uživajte v občudovanju fotografij kuhinje s skandinavskim šarmom, ustvarjene z ljubeznijo dveh Slovencev.

Priporočamo še: Prej in potem: Kalifornijska kuhinja

Fotografije: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed